Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Няма да останем безучастни": Пеевски размаха пръст на Митрофанова за Руската църква

10 ноември 2023, 14:45 часа • 1625 прочитания

Руският посланик назидава и разпорежда недопустимо, няма да останем безучастни. Това заяви председател на ПГ на ДПС Делян Пеевски, цитиран от пресцентъра на партията.

Повод за тези негови думи стана отварянето на Руската църква днес. Храмът беше заключен 50 дни. При отварянето му посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова каза, че храмът е на Русия. "Църквата е руска. Подарена е и земята, и земята под Московския дом - това е бившо царско посолство. Имаме всички документи и те са надлежни. Имаме нотариален акт, всичко имаме - всички документи от самото начало на създаването на тази църква", каза Митрофанова.

ОЩЕ: След 50 дни под ключ: Руската църква отвори врати

"Не знам какво е проучила прокуратурата относно собствеността на църквата, знам това, което и вие. Прокуратурата казва, че има 4 тома, не е ясно какво може да има в четири тома. Така че ще видим", посочи посланичката.

Освен това тя определи затварянето на руската църква като политически акт, при който "някой трябваше да покаже нещо някому".

"Днес бяхме свидетели на арогантно и нагло поведение от представител на чужда държава – руския посланик Митрофанова. Представител на чужда държава, който си позволява да заключва и отключва християнски православен храм, да дава оценки на правовата държава и нейните държавни органи и да поставя под въпрос способността на институциите да защитят интересите на българските граждани, да назидава и разпорежда", заяви в позицията си Пеевски.

И добавя, че "като политици не могат да останат безучастни към "опитите България да бъде отклонена от посоката, която пое преди 34 години".

ОЩЕ: Пеевски: Дерогацията трябва да отпадне веднага (ВИДЕО)

"Този имперски стил на действие е неприемлив и призоваваме настоятелно министъра на регионалното развитие и благоустройството незабавно да заведе дело за собствеността на храма, тъй като има събрани безспорни доказателства за това, че църквата „Св. Николай Мирликийски – Чудотворец“ е българска", се посочва в съобщението.

По думите на Пеевски църквата е на миряните, на българските християни. "В евроатлантическа България не може да се допуснат вмешателства, които ощетяват хората и застрашават демокрацията", добавя той.

Депутатът отново настоя за отнемане на дерогацията за "Лукойл" и напомни, че отношението на парламентарните партии към тези въпроси ще е тест за тяхната ценностна ориентация – "евроатлантизма или пропутинизма". "Ние от ДПС винаги сме отстоявали неотклонно евроатлантизма на България", допълни той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес