Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нинова заговори за секретен доклад на ДАНС за колекторските фирми

20 април 2022, 16:40 часа • 3721 прочитания

Корнелия Нинова представи на депутатите от Комисията по икономическа политика изцяло новия  Закон за колекторските фирми.

"Бих искала да изтъкна, че става въпрос за една голяма част сив сектор в българската икономика, неуреждан досега в никакъв закон или подзаконов нормативен акт. Моля депутатите от комисията да прочетете доклад, внесен от ДАНС, внесен в секретно деловодство на парламента, адресиран конкретно до вас", призова Нинова. 

По думите й ДАНС е изготвила доклад на тема - колекторски фирми, сив сектор, ефект за икономиката, ефект за семействата, мерки, които трябва да се вземат. "Смятам, че когато се запознаете с този доклад, всякакви съмнения и мисли, че законът не е нужен или не е добър в този му вариант, ще изчезнат. Моля ви отделете си малко време и прочетете доклада на ДАНС. Впечатляващ е, с числа, с констатации и сериозни анализи за финансовите ефекти от цялата тази дейност. Носега никой не посмя да се занимае с нея докрай. Става въпрос за между 3.7 млрд. лв. и 4 млрд. лв., които се въртят в оборот. Да ви кажа, че се изисква от всички нас достатъчно смелост и характер, за да сложим край на това", каза Корнелия Нинова. 

По думите й законът може би не е съвършен. Тя призова той обаче да бъде приет на първо четене и да се работи по всички забележки по него между първо и второ четене. "Да работим заедно и професионално, за да го приключим този закон веднъж завинаги", призова още тя.

 Нинова отговаря и на различни депутатски въпроси в рамките на блиц-контрола в комисията. Тя коментира и проверките за Комисията за защита на потребителите. "Става въпрос за съставени актове за нелоялни практики, които сме изпратили в Комисията за защита на конкуренцията и сме ги сезирали", каза Нинова. 

Вицепремиерът  отговори и на въпрос за законопроекта за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната и изделията с двойна употреба. Тя бе попитана дали ще бъде работещ орган заложената в проекта Междуведомствената комисия с включването на политическия кабинет на министър-председателя. "Вие приемате закона. Ние сме подкрепили това предложение на Министерски съвет Всички министри, включително и аз съм подкрепила такова предложение", каза Нинова. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес