Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нинова убеди Борисов да не гони руски дипломати при всички положения*

01 април 2018, 10:00 часа • 4965 прочитания

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е имала тайна среща с премиера и председател на ГЕРБ Бойко Борисов веднага след като Борисов обяви официалната позиция на правителството да не бъдат експулсирани руски дипломати заради покушението над бившия руски шпионин Сергей Скрипал, при което пострада и дъщеря му Юлия.

Припомняме, че на 30 март Борисов обяви, че България очаква повече доказателства от разследването за случилото се в Солсбъри, преди да реши да изгони руски дипломатически персонал. Тогава премиерът подчерта, че засега, и като председател на Европейския съвет, се придържаме към позицията на Съвета – че Русия най-вероятно стои зад покушението. Съветът, обаче, отзова посланика на ЕС в Москва Маркус Едерер.

Веднага след изявлението Корнелия Нинова поздрави Борисов за балансираната позиция. Тя стори това в кулоарите на парламента, след Председателския съвет на лидерите на всички парламентарни групи, на който беше обсъдено Народното събрание да излезе с обща позиция за случая "Скрипал". Такава не беше договорена, защото Цветан Цветанов като председател на парламентарната група на ГЕРБ не прие очертаните от Нинова линия, тъй като БСП не приемала за правилно решението на Европейския съвет да отзове Едерер.

Според източници на Actualno.com от парламента Нинова директно е отишла при Борисов, като срещата е била в Банкя – за да не се привлича излишно внимание. Там червеният лидер е обсъдила ситуацията с Борисов и го е предупредила, че гоненето на руски дипломати може да ни превърне в мишена. Нинова е изтъкнала, че Русия подновява Черноморския си флот и в никакъв случай няма да позволи да загуби сферата от стратегически интерес, в която е и България. Източници на соцлидера я предупредили, че ако България изгони дипломати, Кремъл е готов да обмисли спиране на доставките на газ за страната. Нинова е споделила на премиера и, че Путин е готов да използва пазени в резерв компромати, пред които скандалът "КТБ" ще изглежда като вълничка в Егейско море пред цунами при АЕЦ "Фукушима".

Заради случая "Скрипал", Великобритания експулсира 23 руски дипломати, а почти 30 други страни обявиха в началото на седмицата подобни мерки, в знак на солидарност с Лондон. 28-те държави-членки на ЕС излязоха с декларация, че са се съгласили, че е много вероятно Русия да е отговорна за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март и наредиха изтеглянето на посланика на блока от Москва. Германия, Франция и Полша досега казаха, че всяка от тях ще изгони по четирима руски дипломати, Чешката република и Литва – по трима, Италия, Дания и Холандия по двама, а Латвия - един. Съединените щати също така обявиха за персона нон грата 60 руски дипломати и затвориха руското консулство в Сиатъл. Канада, Австралия, Норвегия, Черна гора, Украйна, Молдова, Албания и Македония са част от страните извън ЕС, които заедно със САЩ подкрепиха Великобритания, като изгониха руски дипломати от страната си. В отговор Москва изгони 60 американски дипломати и затвори консулството на САЩ в Санкт Петербург.

* Материалът е първоаприлска шега – поне засега.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес