Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нинова се притеснява за диалога между ПП и ИТН, обяви с кого няма да разговаря

18 юли 2022, 17:27 часа • 3107 прочитания

БСП няма да преговаря с ГЕРБ, ДПС и „Възрждане“, трудното за левицата е търсенето на сечение между ПП и ИТН. Това стана ясно от изявлението Корнелия Нинова след връчването на третия проучвателен мандат на БСП.

„Първото нещо, което ще направим е ще сложим програмата, изработена от трите партии отпреди две седмици, на масата на разговорите. Тя е обединяващото между трите партии със сигурност, но е и е възможност“, каза Нинова. Според нея трудното е да се намери сечението между ПП и ИТН. Тя коментира и така наречените червени линии. „Червени линии и въпроси на всяка една от партиите обсъждахме по време на съставянето на програмата. След като вече я съставихме, това е основата, на която искаме да стъпим за бъдещето на България“, каза още Нинова. По темата за руските дипломата, тя уточни, че този въпрос също е изчистен в програмата и всички се обединяват около желанието за дипломатически усилия за уреждане на отношенията с Руската федерация и да не се стига до закриване на посолството.

Нинова подчерта, че за БСП приоритет е социалната политика.

„Възнамеряваме още утре да започнем тези разговори. Първи, които да поканим, да бъдат „Продължаваме промяната“, като най-голямата парламентарна група и като едни от най-активните участници в изработването на програмата. В момента върху нас пада огромна отговорност и ще подходим разумно, спокойно и диалогично с една цел да гарантираме сигурност на държавата, спокойствие на хората, да съставим редовен кабинет, да изпълним програмата, която записахме вече“, каза още лидерът на БСП.

Тя коментира дали все още БСП остава на позицията, че кандидат-премиерът трябва да е от „Продължаваме промяната“. „Да, смятаме, че първата по големина партия, трябва да излъчи кандидата за премиер“, заяви Нинова.

Корнелия Нинова припомни, че искането на БСП е било Кирил Петков да не е премиер. „Правейки крачка назад разбра това и заслужава уважение за това си поведение. За имена повече няма да говорим“, каза тя.

„Националният съвет БСП на партията потвърди досегашните четирима министри. По отношение на експертен и политически кабинет. Намираме се в тежки кризи и енергийна, и икономическа, предстоят тежки зимни месеци. Смятаме, че трябва да се носи ясна политическа отговорност. Сега трябват лидери ,държавници, които да кажат: Да, трудно е, знаем какво ни чака, поемаме политическата отговорност“, смята Нинова. Другото според нея е скриване зад експертен кабинет.

Стана ясно, че БСП няма да разговаря с ГЕРБ, ДПС и с „Възраждане“.

Тя коментира и колко дълго БСП ще държи третия мандат. „Ако не се гласува кабинет, отиваме на избори, избирателите ще се произнесат. Надявам се и на базата на свършеното досега“, каза още Нинова. По думите й Конституцията не е точна в този текст, има тълкувателно решение и вероятно няма да се бави, ако няма разбиране по програмата. Тя обяви, че при най-малките знаци, че може да се постигне съгласие по програмата, ще си отделят повече време.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес