Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нинова се обяви против ядрени санкции срещу Русия и обяви: Имаме проблем с ПЕС

11 февруари 2023, 11:50 часа • 2345 прочитания

"Българските социалисти се обявихме против санкциите срещу Русия. От тези санкции и от войната, пострада най-вече Европа".

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на 50-ия конгрес на БСП. Според нея евентуални ядрени санкции срещу Русия ще обрекат българския икономически живот.

"Имаме проблем с ПЕС", каза още тя.

Нинова заяви, че ще апелират за неутралитет, да се преговаря за мир. Според нея най-тежко въпросът за войната и последиците от нея са се отразили на енергетиката, като изрази позиция, че не бива да се позволява затварянето на въглищните централи и отчете, че БСП е радетел на развитието на ядрената енергетика.

ОЩЕ: Делегати на конгреса на БСП окупираха трибуната (ВИДЕО)

В началото на словото й делегати напуснаха залата и започнаха акция с викове "Оставка!" пред входа. Те си направиха обща снимка на вътрешната опозиция.

БСП няма да прави коалиция с ГЕРБ и моля да се спрат всякакви спекулации по този въпрос, допълни още Нинова пред делегатите на конгреса, който се провежда днес в зала 3 на НДК.

Тя определи като спекулации внушенията, че БСП ще се коалира с ГЕРБ и това вече е договорено. Прави се, за да загубим алтернативност, каза тя.

Като други спекулации и лъжи тя определи, че ръководството ще се коалира с всеки, който им предлага постове. Нека минат изборите, да видим кои партии ще получат доверието на хората и тогава да решим с кого ще участваме в правителство. А решението да се вземе след референдум – това е най-демократично и справедливо. Силата на партията е в членовете и симпатизантите й, а силата на ръководството – в доверието към него.

ОЩЕ: Витанов предложи смяна на Нинова: Революцията идва

Персонални битки с президента Радев и вицепрезидента Йотова нямаме, но имаме дълбоки принципни политически идеологически различия, макар че президентската институция е деидеологизирана. Това заяви в доклада си пред конгреса на БСП соцлидерката Корнелия Нинова.

"Да ви попитам - искате ли в тази криза и бедност, тези нарастващи неравенства България да даде 3 млрд. за нови 8 F-16, вместо да ги инвестира е реална икономика, подкрепа на бедни и семейства? Искате ли? В тази криза да бъдат замразени доходите на хората, искаме ли да се изнася оръжие за Украйна, да се борим с неравенствата или не? Съгласни ли сте пенсията да е 500 лв,, минималната заплата 780, а служебното правителство да вдига тавана на заплатите на бордоваците? Изпълнителният директор на държавно дружество взимаше 14 хил. на месец. И вдигнаха тавана и го отвориха - да взима 15, 16, 18... Кое избирате - да възстановим Напоителни системи, да ги вържем с българските язовири с мрежа или това, което прави служебният кабинет - да предоставя последното останало ни, българските води и язовири, на концесия за изграждане на соларни паркове?", атакува тя кабинета.

Нинова обяви, че партията 100 г. следва своята линия, независимо от обстоятелствата. "Следваме политика, в центъра на която поставяме човека и не би трябвало да се съобразяваме с отклоняването от нея на един или друг на висок пост в държавата", обясни тя.

ОЩЕ: Викове "Оставка!" и сблъсъци, докато Нинова говори пред конгреса (ВИДЕО)

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес