Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нинова: С конституционните промени отвориха вратичка за преговори с Радев (ВИДЕО)

20 декември 2023, 13:19 часа • 1350 прочитания

С конституционните промени отвориха вратичка за преговори с президента. Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медиите в парламента. 

Каква е тази вратичка?

"Сигурно не сте забелязали. Първоначалното изречение за слуебния кабинет беше "правомощията на служебния кабинет се ограничават със специален закон". В последния момент вкараха "могат да се ограничават със специален закон". Никой не разбра как влезе думичката "могат", т.е. може и да не могат", смята Нинова. ОЩЕ: НС ограничи лицата, между които президентът ще може да избира служебен премиер

Подмяна, а не промяна 

"От самото начало БСП сме единствената партия, която стои на твърда позиция за промяна на модела на управление на държавата, която минаваше през промяна в Конституцията. Такава нямаше - това не е промяна, това е подмяна", каза Нинова.

"От всички вреди, които сглобката нанесе на държавата досега,промяната в Конституцията е най-голяма. С двойното гражданство на депутати и министри предават българския национален суверенитет",  добави тя. Според нея съдебната реформа не цели никаква справедливост и независимост на съдебната система. "Разпределеха си и порциите в съдебната система", смята лидеръ на БСП. ОЩЕ: Историческо: Промените в Конституцията вече са факт!

Тя изрази мнение, че задкулисието и паралелната държава са се окопали чрез измененията в основния закон. "Следващата стъпка са регулаторите, които ще бъдат разпределени на три, за да могат да се окопаят и там", добави Нинова. 

Ще участва ли БСП в конституционната жалба на "Възраждане" и ИТН?

Тя заяви, че БСП допуска всичко, кето може да доведе до истинска промяна и отпадане на онези текстове, вредни за България и националния интерес.

"Всички възможни средства да се жалят приетите промени, ще оползотворим. С колеги, без колеги - всички правни възможни средства да се спрат текстове от Конституцията, които са или противоконституционни, или предават националния интерес, БСП ще оползотвори", добави Нинова. ОЩЕ: "Възраждане" и ИТН подготвят обща жалба срещу промените в Конституцията

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес