Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нинова: С 24 депутати не можем да поставяме червени линии, нямаме време за губене

16 януари 2023, 17:43 часа • 6112 прочитания

В сряда от 14 ч. ще се проведе националният съвет на БСП, който да даде мандат за съставяне на правителство с третия мандат в разговори с всички партии. След това ще се проведе лидерска среща, на която да се реши какво да се прави. За мен е по-добре да се съберем всички, но ако колегите искат да е двустранна среща, ще се съобразим с тях. Това обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV, след като днес БСП получиха третия и последен мандат за съставяне на правителство. 

Още: Радев връчи третия мандат и букет рози на Нинова (ВИДЕО)

"Ако един от лидерите не дойде ще е ясен знак, че не желаят разговор", коментира Нинова. На лидерската среща трябва да се постави въпросът дали партиите искат правителство, каква работа да свърши правителството, това правителство ще има ли срок и докога, какъв ще му е съставът и формула на взимане на решения в самото правителство. 

С 24 депутати не можем да поставяме червени линии и сами не можем да съставим правителство. Повече не можем да губим време, категорична бе Нинова. 

По думтие ѝ БСП трябва да опита да създаде помирение и разговор между партиите по важни теми по пътя за съставяне на правителство с третия мандат. По-важни са различията ни в сферата на това дали трябваше да се изпращат оръжия в Украйна, посочи Нинова. Не би трябвало, което и да е редовно правителство да продължава политиката на служебното правителство. 

Нинова подчерта, че ако БСП не може да състави правителство ще върне веднага мандата и няма да го бави. Тя призна, че много трудно ще намери мнозинство за съставяне на правителство, но пък нямало да е невъзможно. 

Нинова е на мнение, че на едни евентуални предсрочни парламентарни избори БСП ще повиши резултата си с по-висока избирателна активност.

Тя смята, че 1 януари 2024 г. е невъзможно България да влезе в Еврозоната, защото не покрива изискванията. 

Според нея "Демократична България" и "Продължаваме промяната" ще претърпят щети покрай скандала с Nexo. 

Още: Нинова: Все още има шанс за правителство, ще търсим среща с Борисов (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес