Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нинова настоява да се побърза с антиифлационните мерки и ще постави темата на Министерски съвет

12 май 2022, 12:39 часа • 1633 прочитания

Нинова настоява да се побърза с антиифлационните мерки и ще постави темата на Министерски съвет. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова пред медиите в кулоарите на прарламента. Темата на изявлението й бяха антиинфлационните мерки, които правителството подготвя, които се очаква да бъдат на стойност между 1.5 и 2 млрд. лв. 

На този съвет, който се състоя при министъра на финансите всяка от партиите в правителството направи своите предложения без окончателно решение. Ако днес не бъде поставен въпросът на Министерски съвет въпросът, аз ще го поставя. Поне да имаме  предварително съгласие по главните мерки.

Тя обяви, че предложенията на БСП включват нулево ДДС на някои храни, хляб, необлагаем минимум, за запазване на цената на газа на равнището, на което е по договорите с "Газпром" и разликата да се поеме от държавата в помощ на бизнеса. 

Нинова обяви, че БСП има идея 300 лв. на мегават час да е подкрепата за фирмите. "Кое от всички ще излезе в окончателен вариант, днес не мога да ви кажа. Предстоят разговори", допълни още Нинова. 

Вицепремиерът обърна внимание, че за пенсиите са се обсъдили няколко варианта. "За преизчисляване на пенсиите, за увеличаване на пенсии, за включване на тези 60 лв. като антиинфлационна добавка. В окончателен вариант още няма решение, тъй като всичко това е въпрос на изчисление на финансовите възможности на бюджета", допълни още тя. 

Според нея трябва да се побърза с антиинфлационните мерки. "Юни месец, ако ще правим актуализацията на бюджета, ние ще я правим, трябва да побързаме с окончателното решение. Сега вече премиерът се върна от пътуването си. Допускам, че следващите дни ще имаме лидерски съвет и експертно ще гледаме актуализацията на бюджета", каза още Нинова. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес