Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николай Василев: Виждам правителство между ГЕРБ, ПП-ДБ и ИТН

27 септември 2024, 18:39 часа • 644 прочитания

„Ако има проблем с Плана за възстановяване, да не го търсим в последните три часа и половина на поредния ялов парламент, а да го търсим в последните прахосани три години и половина на безвремие и на хаос – на 6-7 парламента“. Това коментира в „Лице в лице“ по bTV Николай Василев – икономист и бивш вицепремиер, както и министър на няколко министерства.

„Ако можем да върнем календара назад, си мисля - кабинетът „Борисов 3“ да си беше приел стария, несъвършен план – и после, който иска да се оплаква, ако ще на арменския поп, сигурно щяхме са сме усвоили половината милиарди досега“, заяви Николай Василев.

Още: Николай Василев: Разликите между партиите са малки, но личната омраза унищожава всичко

„След това толкова правителства се упражняваха, забавяха, променяха, той не стана по-добър, но го няма никакъв. Няма забити гвоздеи. Авансът беше изхрачен за пенсии. Проблемът е по-глобален, политическата класа цялостно се провали. Каквото е всичко останало в държавата, такъв е и този план“, посочи още той.

„Сигурно и самият частен сектор е пропуснал десетки възможности – инфраструктура, инвестиции, проекти, растеж, доходи, заради този хаос. Да се стяга следващият парламент и обезателно да излъчи правителство“, посочи Николай Василев.

Още: Николай Василев: Бюджетната инерция няма да ни вкара в еврозоната

Той припомни, че е имало времена, в които са се направили трудни коалиционни правителства – когато партиите са били на светлинни години идеологически разлики“, коментира още той и даде за пример БСП и НДСВ. Николай Василев заяви, че вижда прозападно реформаторско правителство между ГЕРБ, ПП-ДБ и ИТН. "Според мен гласовете комфортно им стигат, ако случайно искат да сложат и други вътре - още по-добре", посочи той.

Бившият вицепремиер коментира и влизането ни в еврозоната, като посочи, че се чуди кога сме били по-близо до нея - след 2005 или след 2009 година, отколкото в момента. По думите му много малко правителства в кратки периоди са били "за" еврозоната - ранният "Борисов 1" и късният "Борисов" 3, който ни е вкарал в чакалнята. А кампанията ни е нулева. Икономистът посочи, че държавният дълг е нараснал до 50 милиарда лева.

Още: Николай Василев: Икономическата философия на Асен Василев е да вземаме колкото се може повече дългове

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес