Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николай Ненчев: Румен Радев искаше да се прекрати зависимостта от Русия

04 юли 2017, 09:30 часа • 3687 прочитания

"Да се прекрати по-бързо зависимостта от Русия, която е парадоксална… Да се търсят всички възможности за диверсификация на поръчката…. При съпоставката среден нальот е постигнато второ място от 16 години – запазва се високо ниво на нальота на авиационното присъствие, по-ниско ниво на риск, намалява нивото на произшествията..." Това гласи доклад на ген. Румен Радев през годините 2015-2016 г., твърди бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

Под всички тези становища се е подписал Румен Радев. Много е интересно дали ще отрече тези факти, каза още Ненчев пред bTV.

Часове преди да започнете делото срещу него, бившият министър изрази надежда "да възтържествува справедливостта – това дело и този процес не е насочено само спрямо, а към разклащането на устоите на България, на членството ѝ в ЕС и НАТО". Болката на тези хора е защо съм сключил договор с Полша, а не с Русия, допълни още той.

На въпрос на какво се дължи промяната на мнението на Румен Радев Николай Ненков отговори: "Румен Радев преди Решетников и след Решетников."

„Този процес се превръща във фарс - фактите и доказателствата, които още се изложат, ще бъдат изцяло в моя полза, защото от всички тези докладни е очевадно, че съм спасил авиацията", каза още Ненчев.

Припомняме, че според прокуратурата, за времето от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г., като министър на отбраната Николай Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.

От престъплението, според прокуратурата, са настъпили значителни вредни последици за Българската армия - спаднал е нальотът на пилоти на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност. Действията на Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци.

Относно закупуването на самолети "Грипен" Ненчев каза: "Не купуваме самолети, купуваме сигурност. Технологиите се развиват изключително бързо. "Грипен" е с малко по-ниски технически характеристики от F-16. Много по-лесно за пилотите е да се научат да управляват F-16 и да преминат на F-35. Говорим за стратегически избор. Не се касае за това кой ще ни се разсърди. Ако нещо се случи и се задейства член пети (бел. ред. - от Договора за НАТО за взаимна помощ в случай на нападение над страна-членка на НАТО) на кого ще разчитаме? На членките на НАТО или на неутрална Швеция?“

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес