Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николай Марков: Рашковите медийни активности са буря в чаша вода

04 ноември 2021, 16:49 часа • 6388 прочитания

Понеже виждам неразбиране по отношение на рашковите активности, ще се опитам да ви обясня нещата съвсем накратко и на повърхността на материята.

Когато става въпрос за дейности на организирани престъпни групи свързани със стратегически проекти, най-често говорим за високоорганизирана политическа престъпност. Тя представлява сложна система от ситеми и подсистеми, включващи ключови фигури от цялата държавна машина, включително лица, които не са български граждани и такива с имунитет, пише експертът по национална сигурност Николай Марков във Фейсбук.

"Разкриването на подобна дейност не е проста, нито безопасна работа. В България, все още няма ресурси /от всякакъв характер/, годни да се противопоставят ефективно и ефикасно на дейностите на такива сложни ОПГ. Причините за това положение са твърде много, но всички се познават в дълбочина от една шепа хора.

Изграждането на магистрални пътища и някои строителни съоръжения и обекти с особен статут, не само в България, но и в много други страни се осъществява именно от такъв вид ОПГ. Не става въпрос само за усвояването на едни милиарди, а и за реализиране на далечни цели, които съществуват само в практиката на стройни престъпни структури - дейността на които не е лесна за пресичане. В бедна държава, това не се е случвало и няма как да се случи. И затова има причини - дефинирани, проучени и добре познати.

Ще ви дам прост пример. Всички знаете, че в циганската махалата на град Лом има най-много фирми с милионери, ощетили държавната хазна с милиони левове. На подобно място се намира и "продадената" фирма на ключов данъчен фактор. Ако арестувате днес 500 циганина от ломското гето, няма да направите нищо нередно, напротив, ще си търсите парите от източеното и погълнато в тях ДДС.

Проблемът е, че полицаи, прокурори, съдии и политици знаят, че не е възможно доказването на виновно поведение и облагодетелстване в особено големи размери от самите жертви - циганите. Такива и други - много сложни финансови схеми се измислят в офиси на банки със съдействието на прокурори, съдии, адвокати, политици и прочее.И тези схеми са непробиваеми! Поне засега и докато европейската държава България се сдобие с нужните ресурси за преодоляване на тежката политическа корупция. Спешно е необходим нов политически прочит.

Затова ви казвам - рашковите медийни активности са буря в чаша вода. Категорично."

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес