Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ненчев пита защо е уволнен отговорникът по киберсигурността точно преди изборите

17 февруари 2017, 08:30 часа • 4709 прочитания

Силно съм обезпокоен от политическата чистка, която се извършва в министерството на отбраната. Уволнени са не малко хора. Това заяви бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

Той съобщи, че човекът, който е отговарял за киберсигурността, също е уволнен. По думите му, според представител на английското разузнаване върху изборите в България и Източна Европа се оказва натиск от страна на Русия.

"Защо точно в този момент се отстранява? Какво си е говорил г-н Радев с руския посланик.", попита още Ненчев в ефира на bTV.

Според него проверяването на 100-те обществени поръчки звучи "твърде несериозно": "Не зная как този доклад е изготвен за толкова кратък срок. Освен това аз не съм уведомен. А е хубаво да съм, за да мога да отговарям на някакви въпроси. Изглежда ми като предизборен ход в полза на някой и и срещу някой друг. Тази атака идва точно от министъра на отбраната, който е отговорен за честни и прозрачни избори, няма как това да не ме безпокои."

Ненчев обърна внимание, че във връзка с проверяваните обществени поръчки се атакуват всички хора, ангажиранин с тях: "Искам да защитя тези хора и да им кажа, че стоя зад тях. Обвинението е пряко към тях, защото министърът на отбраната не е пряко отговорен. От една страна тези хора продължават да работят там и дори са повишени. Зам-министърът ми е единствената, която остана в политическия кабинет на министър Янев. Ресорния министър е в политическия като награда за лошите практики или за поощрение?"

Някой прехвърля отговорността точно в този момент. Никога в рамките на тези две години не съм оказвал, какъвто и да било натиск върху служителите, които осъществяват обществените поръчки, категоричен бе Ненчев.

Според него поръчката идва от управляващите: "Не бих искал категорично да заявя, че идва от президента."

В коментар за предстоящите избори бившият министър на отбраната, заяви че десните сили ще се обединят, но след изборите. Той прогнозира и че скоро след тези избори ще има други.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес