Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ненчев отрече да има разнобой с Борисов

12 юли 2016, 18:32 часа • 565 прочитания

Никога, нито е един момент, политиката ни не е била разнопосочна. Това заяви военният министър Николай Ненчев пред bTV.

Преди няколко седмици премиерът Бойко Борисов заяви, че ще прати "ястребите" Ненчев и външният министър Даниел Митов да воюват на Черно море. Това стана след след визитата на президента на Румъния Клаус Йоханис в София, когато са водени разговори за наше участие във черноморска натовска флотилия.

Ненчев обясни, че решенията във външната политика се взимат след изключително тежки дискусии и съгласуване с премиера Бойко Борисов, външния министър, президент и т.н.

"Мечтите са хубаво нещо. Всички ние искаме мир, спокойствие за хората", каза Ненчев за идеята на премиера за демилитаризирана зона в Черно море. Той не отговори на въпрос дали Русия е заплаха за България. "Заплахите могат да дойдат от всички страни. В НАТО говорихме по тази тема и за 360 градусов подход. Заплахите биха могли да дойдат и от изток и от юг", обясни военният министър.

Заради всичко онова, което се случва в Украйна и Крим, когато само на 400 км от границата на България се водят военни действия, не можем да стоим безучастни, каза оше Ненчев. Той добави, че във всеки един случай каналите за комуникация с Русия с НАТО остават отворени. Ненчев напомни, че в НАТО са взимат колективни решения и гласът на България е равносилен на САЩ. Балтийските държави, Швеция и Финландия се чувстват застрашени от Русия и за това настояват за повече войски на границите им. Ненчев каза, че България е обект на хибридна война от страна на Русия, най-вече като обект на дезинформация. "Когато откровено се лъже в издания и социалните мрежи, държавата трябва да вземе мерки", каза Ненчев, но не обясни какви ще са мерките,

"Вероятно ще има засилено присъствие на страни членки от НАТО в Черно Море, но това са учения, които са заложени в календара от преди година", добави още министърът. Той каза, че няма да подкрепи връщането на наборната служба, както искат от Патриотичния фронт.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес