Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не можем да отпечатаме всички бюлетини за избори заради големия капацитет, казват от БНБ

03 февруари 2014, 15:10 часа • 26473 прочитания

Капацитетът на всички бюлетини, които трябва да бъдат отпечатани за избори, е твърде голям и не позволява те да се напечатат само в печатницата на БНБ. Това заяви изпълнителният директор на печатницата Георги Симеонов по време на изслушване пред Временната комисия за нов Изборен кодекс, предаде Агенция „Фокус”.

„В тази връзка беше обсъдено с другите печатници, които имат достъп до печатането на ценни книжа. Загрижеността ни е във връзка с изготвянето на бюлетините и тяхната номерация. Двойната номерация увеличава времето на печатане. Капацитетът на всички бюлетини не позволява да се изготвят само при нас. Затова ние сме се опирали на сродни до нас печатници. В моментна ни притеснява тази номерация, която е двойна и ще удължи изключително много времето за отпечатване. Ако бъде допусната грешка, тя ще бъде отразена в много бюлетини. Затова изпратихме писмо до Народното събрание с това наше съображение. Искаме да бъдем коректни, за да няма после недоразумения и да се допускат предпоставки за нарушения”, обясни Симеонов.

Според Божидар Василев, директор по производство, номерацията в бюлетините води до затруднения във времето за печатането.  

„Номерацията и перфорацията, която трябва да се направи, ще доведат до удължаване на бюлетината с около 6 см. Имали сме и бюлетини по 1 метър. В зависимост от дължината избираме технологията на печат. Освен броя на кандидатите, в листите ще трябва да се имат предвид и тези допълнителни 6 м. Освен това, тази перфорация изисква и шиене на кочана. Сгъването на бюлетината става невъзможно. Това шиене става изключително трудно и не се препоръчва, защото бюлетината може да се разпадне”, каза още Василев.

Идеята бюлетините да се печатат в печатницата на БНБ дойде след т.нар. афера в Костинброд от последните предсрочни парламентарни избори. Тогава, в Деня на размисъл, избухна скандал след сигнал на Мая Манолова, която е начело на Комисията за нов Изборен кодекс. Манолова сезира прокуратурата за готвена изборна измама с бюлетини от печатницата „Мултипринт”. Впоследствие прокуратурата не намери доказателства за измама и повдигна обвинение само на главния секретар на Министерския съвет по време на служебното правителство Росен Желязков за „престъпление по служба”. Обвинението гласи, че Желязков не си е свършил работата и не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на задълженията на „Мултипринт”. Желязков не си е свършил работата във връзка с три условия от обществената поръчка:

„..1.1.7 Към печатницата на бюлетините се поставят допълнителни изисквания за осигуряване на строг контрол върху отпечатаните количества и манипулациите с технологичния отпадък.

1.1.7.1 Чистият тираж подлежи на строга отчетност, като количествата се заприходяват за всяка отделна бройка. Предаването на съответния получател (министерство/областна администрация) става с приемо - предавателен протокол с означаване на точния брой бюлетини. Не се допуска попадането на бюлетини в случайни лица.
1.1.7.2 Технологичният брак (макулатура) се съхранява в печатницата, при строг режим на достъпа, в отделно помещение, до приключване на изборите."

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес