Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Не е ясно какво можем да очакваме": Столичната ОИК с предупреждение за протоколите на местния вот

03 октомври 2023, 17:42 часа • 1164 прочитания

За първи път ще се провеждат местни избори с гласуване с хартиени бюлетини и с машини и не е ясно какво можем да очакваме.

Това каза председателят на Общинската избирателна комисия в София Полина Витанова. Коментарът й е по повод фактът, че в София ще се провеждат четири вида избори - за кмет на Столична община, 24 кметове на райони, 32 кмета на кметства, както и Общински съвет. По думите й това означава много голям брой числа, които трябва да бъдат вписани, а над 6400 протокола ще трябва да бъдат приети от Общинската избирателна комисия.

Още: Шоуто за София: един град в чудовищно състояние

"Това отново ще бъде голямо предизвикателство от организационна гледна точка. Имаме 22-ма кандидати за кмет на столицата, различен брой кандидати за кметовете на райони. На практика ще има 4 вида бюлетини за различните видове избор. Всеки път очакваме трудности при попълването на протоколите, но призовавам членовете на секционните избирателни комисии да не бързат", каза още Витанова.

Тя допълни, че най-труден за попълване ще бъде протоколът за избор на Общински съвет с оглед преференциите, които следва да се отчетат. Витанова заяви, че според нея трябва да остане само един вид гласуване – или с машина, или с хартиени бюлетини. Трябва обаче да остане този вариант, в който общевството има най-голямо доверие, защото не следва да има никакви съмнения по отношение на това дали вотът е отчетен правилно, подчерта тя пред Euronews България.

Още: Интересни фигури изникнаха от листите за местните избори

Да е свободен за пред камерите. И годен за пречупване в задкулисието - такъв е идеалният кандидат за кмет

Проблемите на София: Първи сблъсък на кандидати за кметове

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес