Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НДСВ иска електронно правителство, Кунева се възмущава от медийната ни свобода

03 февруари 2014, 17:52 часа • 20749 прочитания

Партия НДСВ се присъединява към препоръките в първия доклад на ЕК за борбата с корупцията, съобщиха от НДСВ.

Партията призовава политическите сили и властите в България да проявят политическа и управленска воля и да предприемат необходимите мерки, така че страната ни да не е на челните места по ниво на корупция и на дъното по борба с нея.

НДСВ нееднократно е подчертавало, че най-добрият начин за борба с корупцията на всички нива е въвеждането на електронно управление, включително и електронни търгове за обществени поръчки, а това е условие за намаляване на възможностите на администрацията да взима непрозрачни решения. Мерките за борба с корупцията са заложени в платформата на НДСВ "Национално единство за обществена справедливост".

Както е добре известно, според Стратегията за e-управление на България страната ще има електронно правителство на средно ниво едва към 2020 година.

Подобно на НДСВ и Меглена Кунева се възмути от поредната слаба оценка от Брюксел. Не може България вечно да е на последно място в ЕС по медийна свобода, коментира Кунева във Facebook. Тя добавя, че корупцията спира бизнеса, неясни са критериите за избор на магистрати, процедури в съдебната система водят до скандални назначения, хората не вярват в изборния процес и няма информация дори за опити властта да направи промени в изборните правила. Няма санкции срещу корупционните практики, няма редакционната независимост. Препоръчват ни етични правила на българските депупати, допълва още лидерът на ДБГ и посочва, че 75% процента от тръжните процедури са опорочени, а 32% от икономиката е сенчеста, според Доклада. Нито една от властите не е пощадена - и изпълнителна, и съдебна, и законодателна, както и медийната среда, пише още Кунева.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес