Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Натискът за разпределянето на баницата в ЕК за ресори: Анализ кой ще е новият еврокомисар и какво ще получи

30 август 2024, 08:00 часа • 979 прочитания

Дипломатът, анализатор и бивш заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев заяви, че досега България е излъчвала силни кандидатури за български еврокомисар. Хаосът, който в момента създаваме във вътрешнополитически план, се пренася и във външната политика, посочи Керемедчиев пред БНТ. 

Още: Кабинетът "Главчев-2" избира новия български еврокомисар

"Не може полът да бъде водещ за български еврокомисар. Това поставя под формата на несериозността нашата кандидатура за еврокомисар", коментира Милен Керемедчиев. Още: За да има конкуренция: Радев поиска от Главчев да предложи две жени за еврокомисар

Натискът за разпределяне на баницата за ресорите в ЕК трябва да продължи

Той добави, че Гърция има сериозни възможности за лобиране в сферата на разпределението на ресорите в новата Европейска комисия. Не само излъчването на еврокомисар е важно, но и последващите преговори и лобизъм трябва да продължат. Натискът за разпределянето на баницата трябва да продължи, за да може България да получи добър ресор в Европейската комисия, призова Керемедчиев.

Той обаче изрази съжаление, че България е закъсняла с избора си за нов еврокомисар. 

Бившият дипломат и бивш заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков добави, че темата за европейския комисар е важна, защото там трябва да бъде съсредоточена европейската политика на държавата, която търси своето място в ЕС и своя профил. 

Той посочи, че политическата тежест и опит е важен за новия български еврокомисар. "Големият проблем е, че досега винаги попълваме квоти и баланси", изтъкна Любомир Кючуков. Той запита кой от кандидатите за български еврокомисар ще има необходимите качества и познания, ако получи ресор "Риболовство"?

Още: Българският еврокомисар Илиана Иванова не може да продължи в ЕК "поради лични причини"

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес