Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наталия Киселова се разсърди за служебните кабинети на Радев: Конституционните съдии са смешни

29 юли 2024, 07:57 часа • 4826 прочитания

Мотивите, с които Конституционният съд не обяви за противоконституционно формирането на служебно правителство, са толкова постни и част от мотивите са смешни - не познават логиката на парламентарното управление и парламентаризма при контрол от Народното събрание от изпълнителната власт. Това заяви преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова за решението на Конституционния съд частично да отмени конституционните промени

Още: Конституционният съд реши: Съдебната реформа е противоконституционна

Според нея, съдиите в Конституционния съд са се поставили в ситуация, която ги прави смешни. Аргументите ѝ затова са, че не е обявено за противоконституционно формирането на служебно правителство, докато промените за главния прокурор бяха обявени за противоконституционни: Под маската на сложни думички: Янаки Стоилов не обясни човешки за промените в Конституцията

Тя смята, че няма пречка друг измежду 240-те народни представители да бъде избран за председател на парламента, за да може Рая Назарян да стане служебен премиер. 

Доц. Борислав Цеков, експерт по конституционно право поздрави обаче Конституционният съд, че е отменил съдебната реформа. 

Още: Ивайло Мирчев: Моделът „Пеевски“ опраска конституционните промени

Третият мандат

Киселова обясни пред bTV, че "Има такъв народ" могат да посочат кандидат за министър-председател, ако искат да направят консултации за съставяне на правителство. Важното е консултациите да не се точат седмици наред, а разумният срок се определя единствено и само от целта на конституционната процедура.

Киселова е на мнение, че България отива на предсрочни парламентарни избори през октомври месец. Ако до другата седмица няма индикации да се състави правителство, през следващата седмица президентът Румен Радев трябва да започне да води разговори с потенциалните кандидати за премиери за следващия служебен кабинет. 

Още: Станислав Балабанов: Решението на КС е политическо

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес