Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наталия Киселова: Нови избори - най-късно в началото на март

18 ноември 2022, 13:27 часа • 2183 прочитания

"Всичко говори, че отиваме на избори".

Това заяви доц. Наталия Киселова – преподавател по конституционно право. Тя прогнозира, че избори най-вероятно ще има най-късно в началото на март.

По думите й в ефира на Nova News президентът Радев ще забави връчването на трети мандат до края на годината, за да може в края на февруари – началото на март да бъде организиран нов изборен вот.

"Евентуално вето върху Изборния кодекс плюс проучвателни мандати може да доведе до това правилата, по които да се проведат изборите да са същите", предположи Киселова.

Машинното гласуване бе въведено, защото имаше прекалено много грешки в протоколите. ЦИК носи голяма вина затова сега да сме в това положение, защото когато трябваше да се повиши доверието в машинното гласуване, това не се направи, смята доц. Киселова:

Тя твърди, че е неправилно очакването, че членовете на секционните комисии постоянно ще обновяват знанията си през обучения с клипчета на сайта на ЦИК.

Според нея би било правилно да се върнем към непостоянно действаща ЦИК, когато качествени хора могат да бъдат за малко членове, а не да създава администрация, която по принцип трябва да се занимава целогодишно с изборния процес, но гледа да си спести някои усилия, заяви тя.

"Това което предлагат от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" има друга философия и наместването на двете философии в Изборния кодекс ще създаде сериозен проблем", каза Киселова.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес