Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напрежение: ГЕРБ и ПП-ДБ не могат да се разберат за поста на Денков след ротацията

05 февруари 2024, 14:42 часа • 8854 прочитания

Какъв ще е постът на премиера Николай Денков след ротацията в кабинета през март? Това е най-спорният въпрос между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" в последните дни, научи Actualno.com от свои източници.

Според информацията двете страни не могат да се разберат дали Денков да стане министър на образованието или външен министър. Желанието на ПП-ДБ е той да заеме поста на Мария Габриел като вицепремиер и ръководител на външното ведомство. ГЕРБ обаче държат премиерът да е вицепремиер и просветен министър. Още: Борисов: Имаме доста притеснения по много от назначенията (ВИДЕО)

Миналата седмица самият премиер говори по темата, като заяви, че все още няма фиксиран състав на Министерския съвет. Мария Габриел пък каза, че работата на Министерството на външните работи също ще бъде оценявана като част от подготовката за следващия кабинет, но е важно България да продължи да бъде приемана добре навсякъде по света. 

"Нама договорка"

Депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев също хвърли масло в огъня, като в събота обяви в телевизионно интервю, че няма договорка с ГЕРБ акад. Денков да стане министър на образованието.

"Буквалното приемане за ротация е Габриел - премиер, акад. Денков - вицепремиер с портфейла ѝ. Редно е той да стане външен министър. Идеята е МС да запази максимално своя състав. Габриел и Денков ще дадат своите оценки с приоритет, така че зависи от тях. След това и ние можем да предложим смяна на министри", каза той. Още: Само малко: Асен Василев очаква промени в кабинета след ротацията

Според нашата информация все още нищо не е решено, включително предстоят и по-сериозни разговори за това кои министри ще запазят постовете си.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес