Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрият приятел на Решетников в България не видя геополитика в стремежа на руски олигарх да купува ключови български активи

12 септември 2019, 09:00 часа • 9255 прочитания

Руското влияние е достатъчно голямо – социологическите изследвания показват, че 75% от българите имат симпатии към Русия. Това заяви депутатът от "Атака" проф. Станислав Станилов, който е член на ръководството на движение "Русофили", чийто председател Николай Малинов беше обвинен в шпионаж в полза на Русия. Станилов не уточни кои са тези социологически проучвания, кога са правени, от кого и при каква методика, а думите му бяха в смисъл, че е абсурд Малинов да е руски шпионин, защото искал да усили руското влияние в България.

Някой иска да клати властта – Бойко Борисов води една балансирана политика, която в новата история на България водил само цар Борис III, убеден е проф. Станилов. И веднага попита – сега ли разбраха, че Малофеев иска да купи "Дунарит", ТВ7? Руската държава не може да бъде обвинена в нищо, каза депутатът пред БНТ.

Според народния представител, става въпрос за търговия с влияние, а не за шпионаж. Той попита защо не бъде извадено колко западни фондации наливат пари в България. Въпросът е, че по Конституция престъпление е нещо, което променя политиката на България по насилствен начин – тук такова нещо не се вижда, подчерта Станилов.

Професорът разказа, че е запознал Николай Малинов с Леонид Решетников, който определи за "най-големия българофил в Русия" и за свой близък приятел още от студентските си години. От думите на Станилов излезе, че Малинов проявил инициатива да се запознае с генерала, след като бившият издател на вестник "Дума" обясни вчера пред bTV, че баща му познавал генерала.

Леонид Решетников ми е казвал, че като идва в България, се е срещал с политици от всички спектри и разговаря за положението у нас. На въпрос защо го прави, като е пенсиониран, Станилов отговори, че Решетников сега работи в телевизията на Константин Малофеев "Цариград" и се занимава с анализи.

Станилов е убеден, че този скандал ще доведе до неприязън от руското общество към България. Проверка на Actualno.com на 11 септември обаче показа, че в нито една от големите руски новинарски агенции – ТАСС и РИА Новости, всъщност няма големи анализи за скандала, само конкретни новини, с предаване на факти и думи.

За финал Станилов обяви, че "Атака" ще подкрепя управлението, "за да изкара Борисов един мандат". "Смятаме, че България може да се развива само в спокойна обстановка. Избирателите ще преценят дали този мандат е успешен или не", подчерта депутатът и обвини Валери Симеонов, че е организирал разпадането на малката управленска коалиция – "Обединени патриоти". "Смятам, че Валери Симеонов не е политик, а бизнесмен и управлява парламентарна група както се управлява фирма", завърши Станилов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес