Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Надежда Йорданова: Изслушването на Пеевски в комисията за Нотариуса беше симулация

25 юли 2024, 19:10 часа • 2384 прочитания

Депутатът от ДПС Делян Пеевски ще бъде изслушан на следващо заседание на временната парламентарна комисия, която проверява данни за влияние в съдебната система на кръговете около Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото. Това съобщи в предаването „Лице в лице“ по bTV депутатът и бивш правосъден министър Надежда Йорданова от ПП-ДБ, която е член на комисията.

Тя обяви, че Пеевски се е включил в началото на днешното заседание, като представил биографична справка за дейността си като следовател, но това не е било изслушване, а симулация. Той ще трябва да се яви отново в комисията, въпреки гласовете против на депутатите от ДПС и „въздържал се“ на тези от ГЕРБ. Двете формации и БСП пък провалиха първото заседание на комисията.

Йорданова посочи, че Пеевски не е отговорил какви са неговите взаимоотношения, контакти, влияние с прокурори, които показват "интересно професионално поведение", свързано с движението на сигналите по делото КТБ, по което Пеевски така и не фигурира сред призованите на разпит.

Още: Надежда Йорданова отрече да нарушават Конституцията: Няма срок за връчване на втория мандат

По думите на Йорданова има данни, че по тази поредица са намесени Петьо Петров – Еврото и Димитър Франтишек. Тя заяви, че фигурата на Петров, която покрай казуса „Осемте джуджета“ е станала още по-видима, показва, че чрез мрежа от прокурори, полицаи и други служители е въздействано как да се движат различни производства. На въпрос дали и сега действа паралелно правосъдие, Йорданова отговори, че не знае, но няма нито един убедителен институционален отговор по повдигнатите въпроси.

Какво се случи днес?

На днешното заседание на комисията Пеевски, който не е член на комисията, поиска изслушването на бившия председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и Христо Иванов за зависимости в съдебната система. Искането бе припознато от Хамид Хамид.

Още: Йорданова: Използват ли се прокуратурата и полицейски служби за сплашване и за отнемане на бизнеси? (ВИДЕО)

В крайна сметка комисията реши да предложи на председателя на Народното събрание в следващите заседания за изслушване да бъдат поканени Христо Иванов, Лозан Панов, Делян Пеевски, Десислава Иванчева и Биляна Петрова, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, журналистите Димитър Стоянов и Атанас Чобанов, бившата съпруга на Петьо Петров - Любена Павлова, както и брат му - прокурор Емил Петров, както и Цветан Василев, Дилян Георгиев и Антон Славчев.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес