Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 440 хил. лв. дарения са получили всички партии

07 септември 2021, 13:31 часа • 2251 прочитания

441 275,67 лв. е общият размер на направените парични дарения на всички партии, участвали в послените избори.

Това става ясно от отчетите за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания за изборите за Народно събрание на 11 юли 2021 г., публикувани от Сметната палата.

Всички 24 участници в изборите – 15 партии, 8 коалиции и 1 инициативен комитет, са подали в срок отчетите си, съобщиха от палатата.

Обобщените данни за извършени дарения и подадени декларации според Единния регистър по Изборния кодекс показват, че общият брой на направените дарения е 418. Общият брой на паричните дарения е 395. Непаричните дарения са 23 на брой и общата им стйност е 10 961,21 лв.

Декларациите за произхода на средствата на кандидатите и на членовете на инициативните комитети са 487.

В съответствие с изискванията на Изборния кодекс Сметната палата публикува и информацията, която са предоставили доставчиците на медийни услуги, социологическите и рекламни агенции, и агенциите за осъществяване на връзки с обществеността, за предоставените от тях услуги на участниците в изборите.

От Сметната палата уточняват, че информацията е публична. В раздел „Контрол избори“, „Отчитане на предизборната кампания“, „За доставчици на услуги“).

Публични са и отчетите на участниците в изборите. Те са публикувани в Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК). След като се влезе в регистъра, се избира 2021, след това – „Избори за Народно събрание на 11 юли 2021 г.”, „Регистрирани участници“.

При търсене на информация за конкретна формация се кликва на „Данни“, след това – „Финансови отчети“ и накрая на колонка „Отчет“ (конкретният отчет е обозначен с „кламер“ за прикачен файл).

Сметната палата започна одита за съответствие на декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания на участниците в изборите за Народно събрание на 11 юли 2021 г., в случаите, когато са над 1000 лв.

 

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес