Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Националистическа партия на България – на ръба на закона

12 ноември 2013, 09:36 часа • 61953 прочитания

На 9 ноември, събота, в България беше учредена нова партия – Националистическа партия на България. Засега формацията все още не е регистрирана от съда, а в нея влизат организации като „Национална съпротива”, Българска национално-радикална партия и организацията „Кръв и чест”, която е обявена за нелегална в Германия, Русия и Испания заради неонацисткия си характер. Всъщност „Кръв и чест” е международна мрежа, създадена през 1987 година. В партията влиза и фракцията „Офанзива”, която е известна като организация на футболните фенове на ЦСКА.

Според Миролюба Бенатова, която гостуваше в сутрешния блок на Нова телевизия, „Кръв и чест” отдавна е известна като организация, която организира саморазправи и която е следена от ДАНС. „Очевидно тази организация според българските служби не е проблем, въпреки че в Германия, Русия и Испания тя е забранена като неонацистко формирование. Тези хора се борят за управление. Те искат да вземат властта и да докарат ново българско възраждане. И смятат, че са автентичните националисти и смятат, че са предадени от формирования като "Атака", например, поради поведението на Волен Сидеров", казва Бенатова.

В студиото на bTV Симеон Костадинов, който е член на ръководството на новата партия, обясни, че в събота на учредителното събрание не са били допускани медии, тъй като новото формирование е имало да обсъжда „неща с по-конфиденциален характер за политическата стратегия”. Ние желаем чрез пакет от политики, които са националноотговорни, да превърнем България отново в национална държава. По думите на Костадинов в момента България е арена на битка между две олигархии – прозападна и проруска. Костадинов призна, че е бил член на „Атака” до 2006 година.

Според Бенатова обаче в устава на Националистическата партия има много спорни неща, които са на ръба на закона. „Смазване на циганския терор с железен юмрук” например е едно от тях, каза журналистката и добави, че преди няколко години подобна мярка не беше възможно да присъства в официален документ.

Пред bTV обаче Костадинов заяви, че е факт, че в региони с по-голяма концентрация на ромско население има по-голяма престъпност. Представителят на „Офанзива” Мартин Медаров омаловажи нападението от събота над 29-годишния Метин, който беше пребит зверски и е в кома във ВМА. Медаров каза, че не е запознат със случая и няма какво да оценява случая, защото това бил преекспониран случай.

Друго искане на новите националисти е в България да има ограничение на вероизповеданията – едно вероизповедание да се признава за такова, ако има поне 500 хил. последователи. Сега според закона трябва да са 10 хил., твърди Костадинов.

Костадинов обаче отказа да даде отговор "да" или "не" на въпроса дали фашизмът и националсоциализмът са положителни политически явления.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес