Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"На всеки километър" прозвуча на "Орлов мост"

16 ноември 2013, 12:00 часа • 29119 прочитания

Започващият в 12:00 часа митинг на БСП и ДПС в София вече промени нормалния ритъм на живот за съботен ден.

Репортер на Actualno.com видя изключителна мобилизация на силите на реда – полиция и жандармерия. Засега в района около Паметника на съветската армия има повече полиция, отколкото хора. Пред самия паметник, където по принцип се събират много хора, за да изведат децата си, да покарат кънки или скейтборд или да изведат кучетата си на разходка, в момента няма почти никой. От гара "Подуене" към центъра за митинга на БСП са тръгнали около 100-тина души. Основните групи, подкрепящи БСП, идват откъм "Цариградско шосе" - предимно възрастни хора, на възраст над 50 години.

Пред езерото "Ариана" има сцена, на която ще говорят политици. Премиерът Пламен Орешарски също е там. Там е и Петър Курумбашев, там е и евродепутатът Илиана Йотова. Появиха се още лидерът на БСП Сергей Станишев, председателят на Народното събраие Михаил Миков и лидерът на ДПС Лютви Местан.

Иначе стана ясно и че много от полицейските автомобили, които ще се грижат за реда в столицата днес, са с регистрационни номера от провинцията – Пловдив и Перник със сигурост. По-рано през деня стана ясно, че два автобуса със симпатизанти на БСП, идващи от Благоевград, са ескортирани от полицейски автомобили. Не е ясно защо е било нужно да се прибягва до такава мярка и до този специален режим на движение.

От „Орлов мост” в момента звучи силна музика – беше пуснат и модерен вариант на популярната песен от сериала „На всеки километър”, пускат се и традиционни български хора. Митингът се подгрява и от Петя Буюклиева, която пее "бъдеще за всички в България".

Междувременно феновете на „Левски” също започнаха да се събират за предстоящото дерби с ЦСКА. Група от сини привърженици премина през Попа, по „Граф Игнатиев”.

От Столична община съобщиха, че движението в двете посоки по бул. "Цариградско шосе" е спряно в отсечката от бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" до Алея Яворов.

В Пловдив митингът на ГЕРБ също започна - на централния площад в града. Затворен за движение е централния бул. "Цар Борис III". Към 12:30 часа се очаква лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да излезе пред множеството и да произнесе реч.

И двете събития засега не са помрачени от инциденти.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес