Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На рождения ден на НСОРБ, председателят на сдружението очерта приоритетите на общините

11 декември 2018, 14:50 часа • 1865 прочитания

В последно време всички чуваме за чистотата на въздуха – няма как да не го споделя, защото излезе, че общините сме виновни. Това заяви председателят на Националното сдружение на общините (НСОРБ) и кмет на Велико Търново Даниел Панов в реч, с която беше отбелязан 22-рия рожден ден на НСОРБ.

По думите му следва всяка държавна институция да изпълнява своите задължения, по закон – общините правят всичко съгласно законовите си правомощия. Панов благодари на помогналите депутати за внесените промени в Закона за чистотата на въздуха, според които не само кметовете, но и другите институции, отговорни за качеството на въздуха (като РИОСВ, транспортното министерство, дори МВР). Припомняме, че предложението е градоначалниците да бъдат глобявани с между 5000 и 10 000 лева ако "няма намаление на регистрирания брой превишения на нормите за вредни вещества и/или на средногодишните нива на замърсителите" спрямо предходната година, но с новите проектотекстове РИОСВ ще прави анализ защо има евентуално превишение и дали то е отговорност на кмета – той няма как да е отговорен при трансгранично замърсяване или ако замърсява някое промишлено предприятие.

Други въпроси, на които Панов обърна внимание, са борбата за децентрализация и нов Закон за местните данъци и такси. Във връзка с данъците, Панов отбеляза, че подоходното облагане трябва "да се сподели" с изпълнителната власт, за да може да има повече средства за инфраструктура, паркове, градска среда, образователна среда.

През 2019 година НСОРБ планира да направи различни форуми в цяла България – с местната власт и с граждани, за да изработи стратегия за развитие на местното управление и по какъв начин да се събират допълнително средства.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес