Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На първо четене за връзкарството при чиновниците: ГЕРБ и ДПС спориха за стипендии

06 април 2016, 11:25 часа • 3044 прочитания

С 80 гласа „за” и 19 „въздържал се” беше приет на първо четене законопроект за изменение на Закона за държавния служител. С измененията се цели борба с т.нар. шуробаджанащина в държавната администрация.

Интересен факт е, че преди правителството с основен двигател ГЕРБ да внесе законопроекта, подобен законопроект имаше и от Реформаторския блок. На всичкото отгоре предишният законопроект беше приет на първо четене. Освен това има и още три законопроекта.

Законопроектът по същество

Основната промяна е въвеждане на два етапа на конкурса за постъпване на държавна служба – централизиран и специализиран. В централизирания етап тестовете ще са с отделни модели, като ще има отделни въпроси за кандидати, които желаят да заемат ръководна длъжност. Резултатите са валидни за срок от 3 години, а етапът се организира от Института по публична администрация (ИПА). При специализирания етап се определя нивото на специфичната компетентност за заемане на конкретна длъжност.

С най-важната промяна се забранява назначаването на нови служители по заместване и за преназначаване на свободна длъжност на наетите по заместване лица, които не са преминали успешно централизирания етап на конкурса. Предлага се и забрана за преназначаване на лица, назначени на непълно работно време на длъжности, които са определени за заемане на пълно работно време, както и за назначаване на ръководна длъжност на непълно работно време.

Предложения

Настимир Ананиев от Движение България на гражданите поиска да не може работещ по заместване да бъде повишаван. Трябва да има установен времеви период, в който някой работи на непълно работно време, каза още той.

От ДПС предложиха да има определени промени в законопроекта между първо и второ четене. На първо място – да е по-кратък срокът за подаване и обработка на документи, когато става въпрос за прехвърляне от една служба на друга в рамките на държавната администрация. Освен това беше засегнат въпросът със стипендиите за стаж като държавен служител, които са разписани в законопроекта. Предложението е да се дават стипендии на студенти за позиции, при които липсват добри кадри (чл. 13а). Илия Илиев, който остана без имунитет заради подозрение за присвояване в особено големи размери, поиска облекчения като например в рамките на шест месеца да може да се кандидатства повече от веднъж за даден пост, както и да се помисли дали да трябва да се връща стипендия, ако стипендиантът напусне работа преди задължителния тригодишен срок, в който трябва да остане в държавната администрация според законовото предложение. Ами ако стажантът има предложение от голяма компания – ще се притесни да приеме, защото трябва да връща стипендия, добави Илиев. Той поиска и минималната граница за непълен работен ден в държавната администрация да е 2 часа, а не 4 часа, както се предлага.

Ако има поета стипендия, стипендиантите трябва „да имат годност да оправдаят очакванията на държавните органи, че в резултат на обучението ще се стигне до качествено изпълнение на поетата държавна служба”, подчерта депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов. Той се съгласи, че ако на втората година от дадения тригодишен срок, в който се дава стипендия, може да се мисли за варианти. Ако стипендиантът еднолично реши да напусне, трябва да има санкция. Ако обаче има споделена вина – примерно неразбирателство с ръководител, връщането на стипендията е прекалено, каза Кирилов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес