Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На първо четене - паркирането става търговска дейност, цената може да скочи

08 април 2015, 16:35 часа • 6401 прочитания

Точно преди Великден мина Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата, с който паркирането в синя и зелена зона ще се превърне в търговска дейност.

Според неправителствената организация Софийски обществен съвет промяната ще стане само с една дума и заплашва да превърне дейността в "законен рекет". Инициативата е на депутата от Реформаторския блок Вили Лилков и 10 народни представители от ГЕРБ, начело със Станислав Иванов. Според НПО-то тази промяна е откровено лобистка и е в полза на търговското дружество „Център за градска мобилност“ ЕАД в София.

Намерението е да се замени думата „такса“ с „цена“ в чл. 99, ал. 3 от ЗДвП. На пръв поглед подмяната е незначителна, но тя води до коренно изменение в постановката на закона, смятат от НПО-то:

1. Режимите за платено паркиране от административни се превръщат в търговски. Ако до момента обществения ред е бил гарантиран от държавата, то вече легално ще бъде продаван на гражданите. Обслужващото търговско дружество ще се явява монополист.

2. Заменя се първоначалния и единствено работещ механизъм за регулиране чрез ограничаване на времето за престой, като водеща се превръща цената за паркиране.

3. Досега таксите задължително трябваше да постъпват в бюджета на общината. Така приходите и разходването им щяха да са прозрачни. „Цената“ пък постъпва директно в сметката на търговското дружество, а паричните потоци не подлежат на граждански контрол.

Като мотив за промяната Вили Лилков посочи факта, че парите от паркирането отиват за дотации на градския транспорт, а не се разходват за изграждане на нови паркинги. През миналата година само в София приходите от синя и зелена зона възлизат на около 22 млн. лева.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес