Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На първо четене: Депутатите приеха поредното удължаване на бюджета

09 юни 2023, 11:12 часа • 3833 прочитания

С 201 гласа "за", депутатите единодушно приеха на първо четене Закон за удължаване на вече удължения държавен бюджет до 31 юли. По този начин ще се гарантира увеличение на пенсиите от юли, както и останалите социални плащания към общините.

Припомняме, че вчера министър Асен Василев пое ангажимент в Народното събрание, че ведомството му ще внесе проекта за държавен бюджет максимално бързо, така че да има време за обсъждания в парламента и до 31 юли да има приет бюджет.

Удължителният закон, който беше подготвен от служебното правителство, предвижда и отпадане на забраната за използване на средствата от така наречения Фискален резерв и от Фонда за гарантиране на пенсионната система. 

Очаква се между двете четения да бъде записано, че ще имаме снижа е минимум от 4.1 милиарда лева - пари от сребърния фонд, който няма да могат да бъдат пипани. Останалите средства ще могат да се използват за текущи нужди. 

Очаква се с новото удължаване на закона да се промени и редът, по който общините ще могат да харчат парите си, тъй като те нямат редовен бюджет. Министърът на финансите Асен Василев подчерта, че средствата от Сребърния фонд няма да бъдат пипани. Още: Финансовият министър иска служебното правителство да може да пипа сребърния фонд и европейските средства (ВИДЕО)

"В редовния бюджет, който беше приет миналата година, и в актуализацията, ясно е записано, че парите от Сребърния фонд не се пипат. Не само те, а не се пипат парите от Учителския фонд и другите фондове. Затова има минимален размер на фискалния резерв от 4,5 милиарда, така че да сме сигурни, че тези пари няма да бъдат пипани под никаква форма", каза той.

Василев напомни, че този законопроект е внесен в служебния кабинет. "Моето лично предложение, което обсъдих и с нашата група е да се заличат думите, които пипат Сребърния фонд, така че да няма и юридическа възможност, не само фактическа. Нужда няма! Никаква!", категоричен беше министърът.

Срокът между двете четения ще бъде съкратен и второто четене ще бъде още следващата седмица.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес