Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На първа инстанция - без глоба за Местан за агитация на майчин език

19 юни 2015, 20:30 часа • 11010 прочитания

На първа инстанция лидерът на ДПС Лютви Местан успя да си издейства отмяна на наказателното постановление на областния управител на Сливен Марин Кавръков, с което беше глобен с 2000 лева за агитация на майчин език. Съгласно акта агитацията е била извършено в село Подкова.

Решението на Районния съд в Момчилград може да бъде обжалвано в срок от 14 дни. Глобата беше наложена на Местан по чл. 181, ал. 2 от Изборния кодекс, а именно: „Предизборната кампания се води на български език”.

Местан поде кампания срещу глобата още по време на празника на Джебел. Там той показа 11 наказателни постановления срещу себе си за агитация на майчин език. Лидерът на ДПС говори за постановленията на турски език и обясни, че междунардното право му дава възможност да се изразява на майчин език.

"Тъжен съм, че България е единствента европейска страна, където е възможно да се гледа дело срещу председател на парламентарно представена сила за това, че използвал изрази на майчиния си език", каза тогава Местан. И добави, че ако в крайна сметка му бъде наложена глоба, ще се жалва в Страсбург. Той обаче загуби такова дело при предишната предизборна кампания.

Днес сутринта, пред Нова телевизия, Местан каза, че би задал на референдум въпрос на всички българи дали имат проблем със свободното ползване на майчин език. Лидерът на ДПС определи този въпрос за ценностен, но независимо от резултата, отговорът нямало да бъде приет за закон. Причината – такъв плебисцит би имал информационен характер, посочи Местан.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес