Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На пленум БСП ще обсъжда дали и как да накаже министрите си в новия кабинет

03 август 2022, 17:56 часа • 6243 прочитания

Националният съвет на БСП ще решава в петък съдбата на тримата социалисти, които станаха министри в служебното правителство - Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев. Това стана ясно след брифинга на Георги Свиленски и Борислав Гуцанов, които са членове на Изпълнителното бюро на партията. Темата бе друга - първото политическо уволнение на член на БСП, но новината за предстоящия пленум също бе засегната:

"Не мога да коментирам дали се предвиждат наказания или мерки. Решението дали някой да бъде изключен може да бъде само на Националния съвет", отговори Свиленски на въпрос дали се предвиждат наказания срещу тримата, станали министри без одобрението на БСП.

"Който ви внушава, че това се прави от Изпълнителното бюро или Корнелия Нинова - не е прав", допълни той.

"Всеки един член на Националния съвет като такъв на ръководен орган на партия, която ще участва в изборите, трябва да участва, да бъде съпричастен, да бъде лидер в тази предизборна кампания. И трябва да питате тези министри как в качеството си на членове на НС ще работят за победата на БСП, като от друга страна трябва да осигурят честността, прозрачността и независимостта за изборите", коментира още Свиленски.

ОЩЕ: Нинова: С действията си президентът за един час свърши това, което не можах да обясня цяла година

Пленумът в петък трябва да определи критерии, правила за подбор на кандидати за депутати, както и коалиционната формула.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес