Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На ниво комисия: Законодателно уреждат временни протекции за българските храни

13 април 2020, 18:00 часа • 3120 прочитания

С промяна в Закона за мерките за извънредното положение, депутатите от правната комисия уредиха законодателно обявената вчера инициатива за въвеждане на временна защита на производството на храни, местно производство. Това стана през преходните и заключителни разпоредби на току-що одобрения от комисията законопроект за промени в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. По предложение на Красимир Ципов от ГЕРБ бе прието допълнение в Закона за мерките за извънредното положение

"Смятаме, че в закона за мерките по време на извънредното положение трябва да се създаде нов параграф, нов текст, а именно: в Закона се създава нов чл. 16а, който да гласи следното – до отмяната на извънредното положение с акт на Министерския съвет, може да се въвеждат временни мерки за защита на производството на храни, произведени на територията на България и пускането им на пазара във вериги от магазини", заяви Ципов.  "Вериги от магазини" са магазини за самообслужване за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, където търговията се извършва от името и за сметка на едно лице в сграда, която заедно със съоръженията представлява комплексен обект, като магазините трябва да разполагат с обекти в поне три административни области на територията на старната, се уточнява в новата разпоредба. Тя предвижда и санкции - който наруши изискванията се наказва с имуществена санкция в размер от 15 хиляди до 25 хиляди лева, а при повторно нарушение - с имуществена санкция в размер от 30 хиляди до 50 хиляди лева. Повторно нарушение е нарушение, извършено в тримесечен срок от влизане в сила на наказателното постановление, с което нарушителят е наказан за същото нарушение.

В новия текст се посочва още, че нарушенията се установяват с актове, съставени от длъжностни лица, оправомощени от изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните(БАБХ) или от директора на съответната областна дирекция по безопасност на храните, и че наказателните постановления се издават от изпълнителния директор на БАБХ или от директора на съответната областна дирекция по безопасност на храните.

С акта по ал. 1 (акта на Министерския съвет за временна защита на родното производство), може да се въведе временна забрана за внос на определени храни от държави, които не са членове на ЕС, при спазване на международните договори, по които България е страна, предвижда още новият текст.

"Смятаме, че това трябва да бъде една първа стъпка за установяване на подобен механизъм", заяви Ципов и обърна внимание, че след отмяната на извънредното положение, от Министерството на земеделието следва да предприемат съответни действия този механизъм да залегне в Закона за храните". 

Предложението му бе единодушно подкрепено с 21 гласа "за" и без нито един "въздържал се" или "против".

При обсъждането Филип Попов от БСП не пропусна да изтъкне, че от левицата много пъти са предлагали нарочен закон за защита на българското производство. "Радваме се че 3 години по-късно, управляващите са се вслушали. Това е стъпка в правилната посока", коментира той.  Попов обърна внимание на риска от дефицит и препоръча да се направи анализ.

"Да, трябва да се държи сметка за какви продукти следва да се въведе такава временна забрана, потвърди Ципов и подчерта, че става въпрос за временна забрана на вноса.

От БСП изразиха и опасение да не би предвидения 3-месечен срок в текста за санкциите не предполага, че извънредното положение ще трае не по-малко от 3 месеца, на което Ципов отговори, че текстът касае само повторните нарушения - че повторното нарушение следва да е извършено в 3-месечен срок от влизането в сила на наказателното постановление, т.е. в този 3-месечен срок да има извършено повторно нарушение и то да бъде наказано с по-високата санкция, а именно имуществена санкция от 30 хил до 50 хиляди лева.

С одобрения законопроект за промени в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел се въвежда Централизираната административна информационна система (ЦАИС) – т.нар. „единна входна точка“ за подаването на годишните финансови отчети и статистика в машинно четим формат и интеграция с НАП, НОИ и Агенцията по вписванията. Очакванията са това да облекчи административната тежест за бизнеса.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 13 април

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес