Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На ниво комисия: Удължават с месец срока за избор на нова КЗК

01 юни 2022, 18:31 часа • 1888 прочитания

Новите членове на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да бъдат избрани от парламента в двумесечен срок от приемането на проекта за промени в Закона за защита на конкуренцията прие парламентарната икономическа комисия, удължавайки с един месец предвидения в законопроекта срок. 

Предстои при второто гласуване в зала депутатите окончателно да свият мандата на КЗК с 2 години като той бъде възстановен на 5-годишен. Към момента КЗК е единственият регулатор със 7-годишен мандат и проектозаконът предвижда правомощията на ръководството й да бъдат прекратени предсрочно. Мандатът им се прекратява с встъпването в длъжност на новите членове, гласуваха депутатите от комисията. За избора им,  предстои НС да открие публична процедура.

С предлаганите промени се завишават изискванията към членовете на КЗК - да имат степен "магистър" и 7-годишен стаж по специалността, вместо досегашните 5, като отпадна предложението да имат стаж от 10 години.

Дълъг спор в комисията предизвика предложения в текста на закона да се замени "разследвания" с "проучвания" и "правомощия" с "пълномощия", прозвучаха и опасения, че може да настъпи голяма каша.

Според зам.-председателя на КЗК Димитър Кюмюрджиев "проучвания" е по-подходящо вместо "разследвания", за да не си мислят икономическите оператори, че КЗК е разследващ орган и прилага Наказателния кодекс. "Дали е "разследване" или "проучване" – толкова години работите с разследване, не пипайте нещо, което работи", противопостави се Петър Кънев от БСП. Същата позиция зае и Адлен Шевкед от ДПС. "За стажа ОК, за намаление на състава ОК, съгласни сме, но по-нататък вече е опасно за всички", каза тя, подкрепяйки Кънев, че не е нужно да се променя една дума с друга.  "Това е превод от английската дума и за 18 години с всички разследвания, които сте извършили нищо не се е случило фрапантно и пагубно за българската конкурентна среда", заяви тя на представителите на КЗК и настоя депутатите да не пипат този текст.

Председателят на комисията Мартин Димитров предложи редица предложения на Александър Иванов от ГЕРБ, които са извън обхвата на законопроекта, да бъдат внесени в отделен законопроект, за да бъдат прецизирани и в обществено обсъждане, и на първо и второ четене в комисия, което беше подкрепено в гласуването като не бяха включени в текста за  пленарна зала.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес