Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На комисия: Всички подкрепят 9% ДДС за туризма, заведенията, книгите и бебешки продукти през 2022 г.

22 декември 2021, 19:51 часа • 7823 прочитания

Два законопроекта за 9% ДДС за секторите на туризма и ресторантьорството, за книгите, за храните за бебета и бебешките пелени, бяха разгледани при първото заседание на бюджетната комисия. Те бяха предложени от ГЕРБ и ИТН, но със забележка – нямало обществено обсъждане, както е според Правилника на Народното събрание, обаче било спешно. И двата бяха одобрени принципно, но всъщност беше приет само законопроектът на ИТН с датата за срока на действие от законопроекта на ГЕРБ. Тоест – 9% ДДС за изброените сектори до 2022 година.

Голямата разлика в законопроектите беше в предложения срок, но освен това и във видовете стоки – специално в законопроекта на ГЕРБ ги нямаше доставката на храна за вкъщи и спортни продукти. От ГЕРБ предложиха ставката да остане такава през цялата 2022 година, докато от ИТН – до прекратяване на извънредната епидемична обстановка. Според бившия финансов министър Кирил Ананиев, със срока до 31 декември, 2022 година ще се даде възможност да се види и прогнозира накъде отива пандемията. Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев подкрепи срока „2022 година” и каза, че правителството предвижда този срок и в законопроекта за бюджет 2022 година. Но от думите му стана ясно, че към днешна дата властта приема, че пандемията ще приключи до 2023 година. В крайна сметка всички се съгласиха, че пандемията няма да свърши догодина, а и като не е готова тригодишната бюджетна рамка, по-добре е да има твърд срок.

Румен Гечев от БСП обаче напомни, че когато ресторантьорите дошли да искат помощ заради пандемията за пръв път, оборотите им в първата година на пандемията били същите като през 2019 година. Значи, голямо укриване е имало, е заключението на Гечев. Затова той предложи да се направят експертни оценки на оборотите.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес