Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На комисия създадоха ново законодателство за офшорна вятърна енергия

03 ноември 2022, 15:33 часа • 1263 прочитания

Енергийна комисия създаде ново законодателство за офшорна вятърна енергия. Депутатите от комисията одобриха два сходни законопроекта за Закон за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Единият е на "Демократична България", а другият на ГЕРБ - СДС. 

Целта на законопроекта е да уредят обществените отношения, свързани с производството на електрическа енергия от вятърни електроцентрали в морските пространства на Република България. Законът също така регламентира и предварителните проучвания за за установяване на осъществимостта на вятърни електроцентрали в морските пространства, тяхното изграждане, експлоатация и премахване. С него те искат да се въведат и принципи в държавното управление и развитието на оперирането на вятърни електроцентрали в морските пространства на България. Сред тях са предвидимост и доверие в приложимата правна рамка, ограничаване на административната тежест до оправдана необходимост, интегрирано управление на морските дейност, гарантирани от държавата достъп и сигурност до електроенергийната система и други.

В двата законопроекта се предлага Междуведомствен експертен съвет за развитието на офшорната вятърна енергия, като целта е той да осигурява координация в сферата на планирането, изграждането и експлоатирането на вятърни електроцентрали в морските пространства, както и сътрудничеството с други държавни органи и органи на местното самоуправление.

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес