Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На комисия: ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се съобразиха с ветото на президента

27 юни 2023, 18:10 часа • 2281 прочитания

Депутатите от правната комисия се съобразиха с президентското вето върху Закона за съдебната власт, с които следствието беше отделено от прокуратурата. Законът бе подложен на повторно гласуване в ресорната комисия и не бе приет благодарение на гласовете на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

Припомняме, че държавния глава върна промените за ново обсъждане с аргумента, че те възстановяват положение, което вече е съществувало в българското законодателство и е било променено през 2009 г. с оглед ефикасното и прозрачно функциониране на досъдебното производство по наказателни дела. Президентът напомня на депутатите, които сега ще трябва наново да обсъдят закона, че Конституцията изисква законите да се приемат на две четения. ОЩЕ: По идея на "Възраждане": Депутатите отделиха следствието от прокуратурата

В рамките на дебата Надежда Йроданова от ПП-ДБ обяви, че ще гласува в подкрепа на наложеното частично вето. "Освен изложените мотиви, които изцяло споделям, считам, че един от гласуваните от нас параграфи, е противоконституционен", каза тя и визира текста за дисциплинарното наказание лишаване от правото за упражняване на юридическа професия.  

ГЕРБ обявиха, че ще се въздържат от подкрепа на законопроекта. Радомир Чолаков отбеляза, че ГЕРБ не възприема като война ветото на президента. "Той ни обръща внимание, че е може би да прегладаме още веднъж предложението, което бешж евнесено и гласувано тогава. Ние сме съгласни, че то следва да бъде още веднъж внимотелно погледнато", добави Чолаков. 

На свой ред Хамид Хамид от ДПС заяви, че ДПС приемат аргументите на държавния глава по отношение на нарушената процедура, както и че те са приети без становища. "В този смисъл ще дадем шанс текстовете да бъдат обсъдени отново", добави Хамид. 

Бойко Рашков от ПП-ДБ коментира, че дискусията е придобила убедителност. "Всички трябва да признаем, че приемането на този закон беше доста прибързано", добави той. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес