Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НА ЖИВО: Депутати от "Възраждане" на среща със здравния министър

12 януари 2022, 16:35 часа • 38410 прочитания

Куп въпроси отправиха представители на "Възраждане" към здравния министър проф. Асена Сербезова и доц. Ангел Кунчев, както и представители на здравната власт. Сред представителите на най-малката партия в парламента бяха Цончо Ганев, както и ветеринарят Пламен Пасков и д-р Георги Тодоров.

Някои от въпросите са наистина много сериозни. Може би най-важният - има ли държавата ясна стратегия как да излезем от пандемията? Изрично беше посочено, че в началото на пандемията посланието беше, че при 70% ваксинирани и/или преболедували, всичко приключва. Не стана така, посочиха представителите на "Възраждане".

Страхът може да увеличи тежестта на дадено заболяване от 2 до 100 пъти - това е научно доказано. Затова е изключително вредно да комуникираме с хората чрез страх. Затова политиците не трябва да говорят на първо място, отговори проф. Асена Сербезова.

"Разбира се, че съм против задължителната ваксинация", заяви здравният министър. Разбира се, че ваксината не предпазва на 100%. 60-70% е ефикасността на ваксините, на РНК - до 90%, по думите ѝ. Тя каза и, че в началото на пандемията очакванията за ваксините са били по-различни.

Националната статистика се води на починали ОТ КОВИД и СЪС КОВИД, посочи проф. Сербезова. И каза нещо интересно - заради мерките срещу КОВИД има рязко намаление при заболявания от други инфекциозни заболявания.

Доц. Ангел Кунчев беше и доста емоционален: Директор на РЗИ ми плака снощи, защото иска да си тръгне, а аз го молех да издържи още 3 месеца. Ние сме последните хора, които искаме мерки и усложнения.

НА ЖИВО от протеста: Нов опит за щурм на парламента (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес