Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На хартия: Има законова идея за изцяло независими от Гешев прокурори

01 октомври 2020, 15:35 часа • 1489 прочитания

Съвсем скоро ще има прокурори в България, които няма да са подчинени на главния прокурор – в случая на Иван Гешев. Това става ясно от проект на закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, който е публикуван за обществено обсъждане.

С този проект, през преходни и заключителни разпоредби, се предлага изменение на Закона за съдебната власт (ЗСВ). Става въпрос конкретно за чл. 136, ал. 3, 4 и 5. Точно тези алинеи определят, че всеки прокурор и следовател се ръководи от административните ръководители на съответната прокуратура, а всеки административен ръководител е подчинен на главния прокурор и на по-висшестоящите от административни ръководители, намиращи се под обвинител номер едно. Освен това, ал. 5 казва и, че главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори и следователи.

Освен това, с промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) се предлага постановленията на европейските прокурори да не може служебно писмено да бъдат отменяни или изменяни от прокурор от по-горестояща прокуратура. А според новосъздаден чл. 217б, "всички процесуални действия, извършени от компетентен орган на Европейската прокуратура в съответствие с Регламент (ЕС) 2017/1939, имат в Република България процесуалната стойност на действия, извършени от български орган". Цитираният регламент урежда правилата за действие на Европейската прокуратура.

Уловката

Изборът на европейски делегирани прокурори се прави по следния начин – прокурорската колегия на ВСС прави подбор. Именно там най-силна е ролята на главния прокурор и това изрично беше подчертано в излезлия вчера (30 септември) доклад за правосъдието ни като причина за притеснение. Освен това, с промените в ЗСВ "европейските делегирани прокурори са членове на прокуратурата на Република България и разполагат с правомощията на прокурори по този закон".

Още: "Европейската прокуратура започва работа"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес