Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР започва разследване на "Златния гьол": "Вече няма да има милиони за хора с прякори"

12 януари 2023, 11:08 часа • 2679 прочитания

МВР започва разследване на т. нар. "Златен гьол" и по-конкретно - на цялостния начин, по който е стопанисван години наред обектът на ГКПП "Капитан Андреево". Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев, който инспектира работата на пункта в четвъртък.

"Държавата ще поеме контрола върху "Златния гьол" и милионите, които се изливат от този гьол в джобовете на хората с прякори, вече няма да се изливат, а ще остават в българската държава и при българските граждани", каза той.

"Очаквам да приключи над 10-годишната експлоатация на този обект от частни ръце. Странно е защо след като НАП констатира редица нарушения, в МВР няма нито една преписка. МВР започва разследване на цялостния начин, по който е стопанисван този обект. Редица касови апарати не бяха свързани със системата на НАП", допълни Демерджиев.

Според него отговорни за това, че МВР досега не е предприело действия, били предишните управляващи. "Питайте хората, които са управлявали МВР – няма разследване. Първо, действията на НАП, които са били частични, са странни за мен. Направих щателна проверка в МВР, няма нито едно производство по този повод. Преди да се разследва едно престъпление, някой трябва да събере данни и те да се внесат в прокуратурата. Това не е направено", каза още министърът.

„Това е първата и много важна задача. Странно е защо предходният кабинет не успя да се справи с нея. Втората поставена задача е да се развие пунктът. Трябва да се пусне трета лаборатория, която да обработва товарите, идващи от Турция, както и нова лаборатория в Лесово. Те ще се управляват от държавата", допълни Демерджиев.

Предвижда се и изграждане на жп линия Пловдив – Ямбол, както и отсечка от магистрала „Марица“ до Лесово. Ще се пуснат и нови три линии за пътнико- и товаропоток, което според министъра значително ще облекчи ситуацията.

Вчера служебният министър на земеделието Явор Гечев заяви, че държавата вече ще упражнява дейността по дезинфекция на границата с Турция, свързана с т.нар. „Златен гьол“. През последните десет години това се извършваше от частната фирма „Пи. Еф. Си.“. Договорът с нея бе сключен през 2013 г. и изтича на 12 март, но сега тя ще получи двумесечно предизвестие за прекратяване. На нейно място ще бъде направена фирма, която ще се управлява от поне 5 институции – сред тях са Министерство на транспорта, НАП и Национална служба „Полиция“.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес