Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР свалило сайт, ядосал Пеевски, защото не пишело, че е сатиричен

24 септември 2024, 14:40 часа • 1833 прочитания

МВР е свалило сатиричния сайт за Делян Пеевски novonachalo.com, за да се установи дали чрез сайта се извършва престъпление или нарушение на обществения ред. Това става ясно от писмен отговор от министъра на вътрешните работи Атанас Илков на въпрос на депутата Божидар Божанов.

Според министъра към момента на свалянето на страницата на нея не е имало надпис, че това е сайт за политическа сатира. "Това обстоятелства изключва хипотезата, че сайтът е функционирал за журналистически цели, съгласно чл. 25з от Закона за личните данни", се казва още в отговора на Илков. Посочва се още, че и към момента на сайта няма данни за авторите на съдържанието, данни за контакт и източници на публикуваната информация. Още: Доган в битка срещу кмета на Кърджали на изборите, призна вина за "явлението" Пеевски (ВИДЕО)

"Сигнали от граждани"

От отговора на министъра става ясно още, че сайтът е свален на база два сигнала на граждани, че в него има обидно и клеветническо съдържание и той разпространява неверни твърдения и фалшиви нови.

Припомняме, че след полицейско разпореждане българската хостинг компания, която го поддържа, спря достъпа до сайта на 14 август. Той възобнови работа няколко часа по-късно, след като беше качен на платформа извън страната. Това се случи, докато министър на вътрешните работи беше Калин Стоянов (настоящ кандидат-депутат от ДПС - Пеевски, бел. ред.). Той беше и герой на част от публикациите на сайта и на пресконференция го обяви за фалшив.

Припомняме, че в сайта Пеевски е представен от авторите на сайта като "успял млад мъж и феномен". В екипа му - според пародийната платформа - влизат "финансовият съветник" Йордан Цонев, "медийният съветник" Валерия Велева и "експертът по вътрешни работи" Калин Стоянов.

В сайта има раздел активности, където има новини за ударната смяна на областни управители, за спирането на съдебната реформа и т.н. Още: Марката ДПС е при Пеевски, но Доган е символът: Политолози за имената в листите

А малко по-надолу брояч отчита над 209 милиона щатски долара от санкциите срещу Пеевски. Фигурира и бутон "Дари".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес