Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВнР прати нота до Скопие заради антибългарските лозунги на протестите

12 юли 2022, 13:48 часа • 3750 прочитания

Българското Министерство на външните работи изпрати нота до колегите си в МВнР в Скопие във връзка с "констатираните през последните дни в публичното пространство на съседна Република Северна Македония многобройни прояви и лозунги, насочени срещу България".

В нотата се изразява дълбока загриженост от случващото се, което е в отговор и на разпространявания антиевропейски наратив срещу утвърждаването на добросъседски отношения между двете държави, пишат от българското МВнР в официалния си сайт.

"Особено притеснително е, че недоброжелателните прояви в публичното пространство ескалират в момент, когато София и Скопие активно търсят път към конструктивен диалог и намиране на трайни взаимноприемливи решения в интерес на европейската интеграция на Република Северна Македония и региона. Вярваме, че подобни прояви ще се превърнат в част от миналото, а нашите две държави ще успеят да отворят нова страница в отношенията си, основана на взаимно уважение и искрено приятелство", заявяват още от ведомството на Теодора Генчовска.

В Северна Македония дни наред се провеждат протести срещу т.нар. "френско предложение" за вдигане на ветото на България над РСМ и за начало на преговорите на Скопие за присъединяване към ЕС. На плакатите на недоволните се виждат надписи, с които българите са наричани фашисти. "Е*ал съм ти ЕС" и "Никогаш Северна, само Македония" са част от примерите, които могат да се видят на площадите в Скопие.

Снощи пак имаше протест, организиран от опозицията, докато управляващата партия Социалдемократически съюз единодушно одобри "френското предложение". Парламентът на РСМ обаче ще вземе финалното решение, както стори Народното събрание на България, одобрило вдигането на ветото миналия месец.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес