Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВнР освобождава Стоичков като почетен консул в Испания

10 октомври 2017, 14:49 часа • 2170 прочитания

Най-големият български футболист Христо Стоичков ще бъде освободен от поста на почетен консул в Барселона, стана ясно от официална информация от МВнР.

Причината за решението е изказване на Стоичков по адрес на испанския вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, в което Камата я обяви за "франкист", заедно с всички членове на семейството ѝ, включително и невръстния ѝ син. По-късно Стоичков се извини за епитета спрямо детето, но не се отказа от думите си по адрес на Сантамария. Затова МВнР стартира днес (10 октомври) процедура за освобождаването на Стоичков от поста на почетен консул.

Предстои след вътрешна съгласувателна процедура решението да бъде разгледано от Министерския съвет.

"Христо Стоичков е назначен за почетен консул с решение на Министерския съвет № 585 от 29 юли 2011 г. През последните няколко години дейността му като почетен консул е затруднена поради обстоятелството, че той пребивава основно в САЩ. В допълнение следва да се има предвид, че в бъдеще ефективното изпълнение на функциите на почетен консул от страна на г-н Стоичков ще бъде възпрепятствано поради усложняване на комуникацията му с официалните власти на Кралство Испания заради последните му публични изяви", допълват още от МВнР.

Кралство Испания е стратегически партньор и приятел на България, поддържаме отлични двустранни отношения на всички равнища и интензивно сътрудничество във всички области от взаимен интерес, съобщават още от Външно министерство.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес