Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Муравей Радев: Без помощта на видни политици Цв. Василев не би могъл да направи това нещо

28 май 2015, 08:36 часа • 8282 прочитания

Димитър Радев е много подходяща кандидатура за шеф на БНБ. Аз дори се учудвам, че е приел. За него това е малко кон за кокошка, това заяви в сутрешния блок на bTV бившият министър на финансите Муравей Радев.

Той припомни, че Димитър Радев е бил негов пръв заместник-министър и изтъкна, че има много добра подготовка. Освен това кандидатът за шеф на БНБ направил и впечатляваща кариера в МВФ, където бързо се издигнал до ръководител на мисии в най-кризисните държави.

„Той е неутрален политически”, посочи Муравей Радев. „Всеки би приел такава кандидатура”, добави той. По думите му, Димитър Радев не би допуснал да участва и да бъде сниман във видеоклип по начина, по който беше сниман Иван Искров в компанията на Цветан Василев.

Относно въпроса кой се е облагодетелствал от КТБ Муравей Радев коментира: „В никакъв случай това не са хората, които са си вкарали парите там. Те изгубиха не само лихвата, но и главницата. Онези, които са се облагодетелствали, са онези, които извадиха парите от там. Това е групата около Цветан Василев. Той може да каже и кои други”.

„Всяка една стотинка, която е излязла от банката, се знае къде, при кого и защо е отишла. Там са имена, които на никого нищо не говорят – шофьорът, секретарката. Цветан Василев всъщност стои зад всичко това”, посочи бившият финансов министър.

Според него много трудно ще бъде да се проследят парите по обратния път - от България, през чуждите дружества, които са накупили активи тук с пари от КТБ.

„Това са първа и втора редичка. Третата редичка трябва да се види. Онова дружество в Люксембург – „ала-бала-33”. Онзи мошеник Луврие говори ли ви нещо?”, добави той.

„Правителството на Пламен Орешарски пръста си не мръдна, за да спаси банката. Не пожела или не му позволиха – това е въпросът”, каза още той. „Според мен мозъкът на цялата история е Цветан Василев. Но без помощта на видни политици и видни държавни мъже не би могъл да направи това нещо”, смята Радев.

На въпрос защо бившият премиер Иван Костов, при чието управление Радев беше министър, е ходил при Цветан Василев, той отговори: „Питайте него. Аз с него отдавна не съм се чувал, още по-отдавна не съм се виждал”.

Според него, „ходенето” при банкера е нередно, когато има конфликт на интереси. „Порочното е овластеният държавен мъж да посещава обект под надзора му или който може да се облагодетелства от него. Цветан Василев най-добре може да каже, защото те няма да си признаят”, добави още Муравей Радев.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес