Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мюфтийството втвърди тона в защита на исляма в България

03 октомври 2017, 15:00 часа • 30646 прочитания

Без да посочва имена, но с по-твърд тон, Висшият мюсюлмански съвет се противопостави на по-крайните промени по отношение на ислясмкото вероизповедание в България. Това стана по време на форум, в който се включиха членовете на районните мюсюлмански съвети към районните мюфтийства в Смолян, Пловдив, Благоевград, Пазарджик и Стара Загора.

Една от основните теми, които бяха обсъдени на форума, беше свързана с "думите на високопоставени служители от държавната йерархия, които носят отговорност за сигурността и спокойствие на обществото". Според писмо, изпратено до медиите от Мюфтийството, обаче, "с недобре обмислените си думи правят точно обратното". Според Мюсюлманският съвет тези думи са "намекващи за отнемане на демократични човешки права чрез ограничаване на свободата за образование" и "тестове за лоялност", напомнящи някои прийоми от "онова време", са далеч от реалностите на една държава членка на ЕС и будят негодувание сред мюсюлманите".

В писмото си от съвета изразяват негодуванието си срещу непремерените думи на високопоставените политици във връзка с още непоявилия се на бял свят проектозакон за промени в Закона за вероизповеданията: "Ръководството на Мюсюлманско изповедание ще направи всичко възможно по демократичен път да защити правата на мюсюлманската общност в страната, която не само на думи, а на дела е доказала своята лоялност към Родината си". Не се посочват никакви имена, но през годините специално за липсата на контрол от страна на държавата спрямо имамите в България говорят главно представители на "Обединени патриоти".

Мюфтийството се хвали и, че са събрани 280 хиляди лева от акцията преди 3 месеца за мюсюлманско образование. Това е над два пъти повече от миналата година, когато са набрани 120 000 лева. "Това е много силен заряд в подкрепа за ислямската просвета, дадена от мюсюлманската общност на фона на броженията, които се опитват да създадат сред определени среди, както и в трудното финансово положение на Мюсюлманско изповедание", заявиха от мюсюлманското вероизповедание.

На заседанието е обсъден анализ на резултатите от кампанията за подпомагане на ислямското образование, проведено преди три месеца, пише News.bg. Присъстващите се обединиха около идеята, че районните мюсюлмански съвети е необходимо да поемат по-голяма отговорност в определянето на политиките на религиозната дейност по районите и да се превърнат в мост между мюфтийствата и мюсюлманското население.

Аctualno.com припомня, че вчера главният секретар на Главното мюфтийство Джелал Фаик заяви, че България не обгрижва по никакъв начин мюсюлманската общност и разчита на външно финансиране. От Турция идват за "обгрижване на исляма в България" идват по 2 млн. лева годишно.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес