Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МС прие нови разчети за модернизация на армията

06 януари 2018, 13:00 часа • 1112 прочитания

Нови разчети за модернизация на армията е приел Министерският съвет на закрито заседание през седмицата.

Според плановете още тази година могат да бъдат заделени 271 хиляди лева за модулен патрулен кораб и за купуването на нов изтребител. Плановете на правителството са поддръжката на старите МИГ-ове 29 да бъде до 2020 година, като за трите години ще бъдат давани по 26 хиляди лева.

Придобиването на нов тип боен самолет и придобиването на многофункционален патрулен кораб трябва да приключи през 2023 година. Още тази година могат да бъдат дадени 100 хиляди лева за придобиване и поддръжка на основна бойна техника за изграждане на батальонните групи, е записано още в таблицата.

Парите, които правителството е одобрило най-много за придобиване на боен самолет, са предвидени през 2020 и 2021 година, съответно - 260 и 240 хиляди лева.

Тези параметри трябва да минат и през парламента, който да ги одобри. Според националният план за повишаване на разходите за отбрана, правителството трябва да отделя по 1 милиард и 400 милиона лева на година, за да може да изпълни ангажимента към НАТО да се отделят близо два процента от БВП за отбрана.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес