Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МРРБ мълчи по въпроса кога ще бъдат подменени опасни стари тръби

31 юли 2020, 12:26 часа • 2536 прочитания

МРРБ призна безсилие да осигури подмяна на 16 км. азбестово-циментови тръби от водоснабдителната система на с. Градина и заяви „готовност за обсъждане на експертно ниво със заинтересованите страни възможностите за привличане на средства и проектно обезпечаване на необходимата реконструкция“ в селото. Това става ясно от писмения отговор на министър Петя Аврамова на поставения й в парламентарния контрол въпрос от депутата от БСП Георги Стоилов за състоянието на водопроводната мрежа в с. Градина, община Лозница, област Разград.

Става въпрос за 2-километров азбесто-циментов водопровод от извор „Градина“ до помпена станция „Градина и 3.7-километров водопровод също от азбесто-циментови тръби от помпената станция до вътрешната водопроводна мрежа на селото, която е с дължина 10,370 км, като 10,246 км са с азбесто-циментови тръби и само 0,124 км. са от полиетиленови тръби с висока плътност.

„За подмяна на тези водопроводи са необходими огромни средства, които не могат да се съберат чрез цените на ВиК услугите, тъй като ще се надвиши прагът на социалната поносимост“, отбелязва министър Аврамова.

Тя изтъква важността на грантовото финансиране от ЕС и обяснява, че в конкретния случай то е невъзможно, тъй като не било изпълнено условието за ползване на тези ресурси – консолидиране на териториите на принципа „една административна област – един ВиК оператор“. Като виновници Аврамова посочва общините Исперих и Самуил, които отказали да станат членове на Асоциацията по ВиК за обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване – Дунав“, Разград и така, по думите й, била възпрепятствана възможността да бъдат ползвани европейски средства за реконструкция и изграждане на ВиК инфраструктура в областта.

В допълнение, министърът посочва перспективите за финансиране на обекти в периода 2021 – 2027 г. в новоконсолидираните обособени територии, отговарящи на условието в една административна област да функционира един ВиК оператор – Хасково, Велико Търново, Търговище, Габрово, Плевен и Софийска област.

А по въпроса дали е предвидена и кога подмяна на водопроводната мрежа на с. Градина, както и на водопроводните отклонение, които са част от нея, министърът запазва мълчание.

В пълен текст отговорът на министъра можете да видите ТУК.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес