Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Моника Илчева, Институт „Рего“: ЕС се учи от кризите и се развива вследствие на тях

07 януари 2021, 12:38 часа • 3814 прочитания

„Мерките, които Европейския съюз предприе за справяне с Covid-кризата могат да бъдат разгледани в няколко направления. От една страна това са финансовите мерки, като най-значимото постижение на ЕС е приемането на дългогодишната финансова рамка, която е обвързана със споразумение за план за възстановяване на Европа след пандемията и е в размер на 1.8 трлн. Евро“. Това заяви пред Радио София политологът Моника Илчева от Институт „Рего“.

За първи път в историята Еропейския съюз постига такова споразумение за споделен дълг между страните членки, според Илчева. По мнението на политолога също за първи път се случва съюзът да се обедини по време на такава криза и да постига компромиси в преследването на общи цели.

Моника Илчева смята, че друго много символно събитие е общият подход при споделяне на ваксината. „Това е важен момент, защото споделянето на ваксината в един ден за всички държави членки е силно послание за солидарност“.

“Видяхме, че при първите установени случаи на Covid-19 в Европа, въпреки че европейските институции започнаха да издават препоръки и предложения за ограничаване на заразата, те се оказаха закъснели. Редица държави наложиха строги мерки и затвориха границите си“, посочи Илчева.

„От ЕС до този момент действително се изискваше повече бързина, повече солидарност и единство между държавите, но ЕС успя да го постигне дори и закъснял“, подчерта политологът. „Това е организация, която се учи от кризите, които преживява и се развива вследствие на тях“, отбеляза Моника Илчева.

„Смятам, че от тук нататък ЕС ще е значително по-подготвен да отговаря на предизвикателства от този характер“, коментира тя.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес