Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Могли сме да договорим нормално разтоварване на танкерите с втечнен газ за 2023 година, които отказахме

25 август 2022, 14:09 часа • 23568 прочитания

Имало ли е възможност България да участва в търг за закупуване на слотове за разтоварване на американски втечнен газ минимум за следващата година? Всъщност още има – и това беше признато от служебния министър на енергетиката Росен Христов. Ето какво точно каза (ВИДЕО) той:

"Ние сме играли на търг ... т.е. търгът, който ще е за слотове, който ще бъде обявен октомври, е за следващата година. Когато е имало търг за тази година, са били закупени – тези два, които са били за септември. За октомври, ноември и декември нямаше слотове, които можем да купим директно – такива бяха предложени от посредници на цена, която правеше доставката на газ икономически неизгодна. Съответно, затова ходихме в Турция спешно, организирахме среща с гръцкия зам.-министър на енергетиката, за да помолим за съдействие да ни осигурят слот в тяхната система т.е. на турски терминал. Те направиха всичко възможно и осигуриха един (слот) за месец октомври. Така със Cheniere договорихме доставката на един танкер. За съжаление за другите два, които бяха за тази година, не можахме да намерим слотове нито в Гърция, нито в Турция на нормална цена".

От думите на Христов излиза, че сме могли да се борим за доставка на танкерите на Cheniere Energy през следващата година. Става въпрос за 4 танкера. Припомняме, че правителството на Кирил Петков договори 7 танкера с втечнен газ за зимния сезон – 3 за есента и още 4 за началото на следващата година (октомври, ноември, декември, януари, февруари, март, април), но служебното правителство прие само танкера за октомври, защото нямало къде да бъдат разтоварени другите. А само преди 3 дни Христов заяви, че офертата за 7-те танкера е била "ценово атрактивна", само че не била изгодна, ако посредници ти продават слотове. Само че и при обявяването на рамковата оферта, кабинетът "Петков" каза, че тя е 3+4 - при купуване на първите три танкера (за октомври, ноември и декември) идва опцията с останалите 4.

Специално за разтоварването - на 12 август, 2022 година, "Булгаргаз" пусна обявление за суап сделка за втечнен газ през през Ревитуса! Какво значи това? Купуваш газ, който не можеш да разтоварваш - затова го продаваш на някой, който може, а той в замяна ти връща същото количество газ при същите условия.

Отделен въпрос е кой договори слот за октомври – енергийният министър в кабинета "Петков" Александър Николов изрично каза, че е осигурен слот за октомври още когато правителството, от което беше част, договори рамковата оферта за 7-те танкера. Сега Христов твърди, че служебното правителство, от което той е част, е осигурило слот.

"Не очакваме недостатък на газ, въпросът е в цената", обобщи сегашният служебен енергиен министър.

ОЩЕ: Служебният енергиен министър намекна, че ако не вземем газ от "Газпром", ще ни осъдят

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес