Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Могат ли мъжете да забременеят? Нов скандал между ПП-ДБ и "Възраждане" в пленарна зала

28 април 2023, 11:23 часа • 10189 прочитания

Нов скандал между парламентарните групи на "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Възраждане" се разрази по време на дебатите по приемане на правилника за работа на Народното събрание.

Причината - идея за промяна във финансовите правила - според сега действащите по бюджета на НС към основните заплати на депутатите се начисляват допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит – 1% за всяка прослужена година. Петър Петров от "Възраждане" предложи към трудов да се добави "или осигурителен"стаж, както и на депутатите да се осигурява безплатен абонамент за правно-информационна система и безплатен достъп до библиотеки и читални.

В тази връзка Искрен Митев от ПП-ДБ обвини Петров, че очевидно неговата депутатска заплата не му стига и, освен трудов, иска да се добави и осигурителен стаж. "Иска НС да му плаща още по-голяма заплата, да му плаща безплатен достъп до библиотеката и читалнята и безплатен достъп до правните системи", коментира Митев и поиска обяснение от Петров. Още: "Жената на Копейката" и "утайки" - грозен дебат в Народното събрание (ВИДЕО)

В отговор той каза, че трудовият стаж бива тълкуван като осигурителен стаж. Той отбеляза, че 200 хиляди лица, упражняващи свободни професии, са дискриминирани, защото не се осигуряват за болничен и майчинство.

"За да се избегне тази дискриминация, направих това предложение, да могат самоосигуряващи се лица, упражняващи свободни професии да са равнопоставени, посочи той. Петров посочи, че като юрист така или иначе ползва правноинформационни системи, има и карта за Народна библиотека, но такъв достъп би бил от полза и за останалите депутати", аргументира се депутатът.

Думата след Петров взе Цончо Ганев, който каза, че явно Митев "правел опити да забременее":

"Разбирам, че някои не правят разлика между вас и 200 000 души. Но не съм съгласен обаче с вас да карате хората да се определят по полов признак. Това, че според Вас мъже не трябва да се осигуряват за майчинство и за бременност, не значи, че преждеговорящият не прави опити да забременяване и трябва да се осигурява. Тези опити трябва да се правят и да бъдат осигурявани, защото не се знае дали няма да има резултат". 

"Това, което предлагате, не е за 200 хиляди човека, а за вашата лична депутатска заплата", отговори Митев без да обръща внимание на репликата на Цончо Ганев. По думите му 300-600 лева е таксата за правно-информационната система и картата за Народна библиотека.

Заради безредиците в залата председателят на НС Росен Желязков даде десет минути почивка.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес