Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мнение: Радев предпочете да реализира собствените си цели и да навреди на БСП

16 януари 2023, 15:24 часа • 4036 прочитания

Румен Радев предпочете да реализира собствените си цели и да навреди на БСП, а не да съдейства адекватно за формиране на редовно правителство в рамките на този парламент. Това каза пред БНР политологът Ралица Симеонова, след като по-рано днес държавният глава Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на социалистите.

И допълни, че с избора на БСП шансовете за формиране на кабинет са силно ограничени.

Според Симеонова от гледна точка на сегашната конюнктура "Български възход" е имала най-голям шанс да съдейства за формиране на правителство с третия мандат. "Заради това, че са най-диалогични и са склонни за най-големи компромиси. Защо президентът не избра тях? Това е хубав въпрос. Изборът на Румен Радев за връчване на третия мандат предопределя неговата нагласа - дали да има редовен кабинет, или да се върви към предсрочни избори", каза тя.

Симеонова допълни, че "Български възход" са изгубили сериозна част от електоралната си подкрепа и при предсрочни избори партията трудно ще влезе в Народното събрание.

"От гледна точка на взаимодействие с другите партии - това беше правилен ход от тяхна страна, защото отвориха широко вратите за взаимодействие с всички. Разчитаха, че това ще им осигури адекватно присъствие в парламента и възможност да участват активно във формирането на редовно правителство... В политиката има ясно правило - трябва да има последователност в артикулиране на политическите послания и всяка политическа формация трябва да изпълнява ангажиментите, поети пред избирателите", каза още тя.

"При фундаментални гафове в това отношение щетите са сериозни и "Български възход" ще се изправи пред предизвикателството да не успее да смекчи и да неутрализира щетите от някои решения, които формацията взе в рамките на този парламент", допълни политологът

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес